latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:19 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Pjesniku Budimiru Dubaku uručena nagrada "Branko Radičević"

Srpskom pjesniku iz Crne Gore Budimiru Dubaku danas je u Sremskim Karlovcima uručena međunarodna nagrada "Branko Radičević" i na svečan način zatvoreno ovogodišnje "Brankovo kolo", najveća smotra pjesnika u Srbiji i regionu posvećena velikanu pjesničkog evropskog lirskog romantizma Branku Radičeviću.
Sremski Karlovci - Foto: SRNA
Sremski KarlovciFoto: SRNA

Uručujući Dubaku ovu prestižnu nagradu, predsjednik kulturne institucije Brankovo kolo Nenad Grujičić podsjetio je na davnu ideju čuvenog novosadskog vajara Јovana Soldatovića da se od podnožja do fruškogorskog vrha Stražilova podigne "Aleja pesnika" koja bi obuhvatala svjetske, evropske i naše pjesnike. 

- Na svakih pedesetak metara do vrha Stražilova, do spomenika Branku podignutog 1885. godine, dva ljeta poslije čuvenog prenosa pjesnikovih zemnih ostataka iz Beča na Stražilovo, bile bi postavljene biste inostranih i naših pjesnika, uz klupe sa kratkim biografijama i antologijskim stihovima - rekao je Grujičić na ceremoniji zatvaranja "Kola" održanoj u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji.

Primajući visoku međunarodnu nagradu sa imenom Branka Radičevića, novi laureat Dubak je istakao da je Branko imao poseban odnos prema Crnoj Gori, kao svom prazavičaju.

Među dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade "Branko Radičević" nalaze se istaknuti pjesnici iz svijeta kao što su Filip Tanselen /Francuska/, Vjačeslav Kuprijanov /Švajcarska-Rusija/, Naso Vajena /Grčka/, Nikita Danilov /Rumunija/, Kerol En Dafi /Velika Britanija/, Valerij Latinjin /Rusija/, Slavomir Gvozdenović /Rumunija/, Babken Simonjan /Јermenija/, Petar Milošević /Mađarska/, Enes Kišević /Hrvatska/, Јirgen Izrael /Njemačka/ i Olga Martinova /Rusija-Njemačka/.

U današnjem svečanom programu zatvaranja "Kola" učestvovali su horovi Karlovačke gimnazije i Karlovačke bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac" koji su uz dirigentsko vođenje Ivane Punoševac izveli "Himnu karlovačkih đaka" i "Srpkinju" Isidora Bajića.

Mlada dramska umjetnica Danica Petrović nadahnuto je govorila čuvenu Brankovu pjesmu "Ukor".

Operska umjetnica Silvia Minea u klavirskoj pratnji Maje Grujić otpjevala je kompoziciju Stanislava Biničkog "Kad ja viđeh oči tvoje".

U slavu poezije, Sremskih Karlovaca, Stražilova, Branka i novog laureata, nastupili su pjesnici Dragoslav Pavlov, Јulija Kapornjai, Miloš Јanković, Lidija Đogo i drugi.

Tokom trajanja Brankovog kola od 6. do 16. septembra ove godine izvedeno je 20 raznovrsnih programa poezije, dramske i muzičke umjetnosti, filozofije i duhovnosti.

Programi su izvedeni na Stražilovu, Sremskim Karlovcima i Novom Sadu pred mnogobrojnom mladom i kroz vrijeme odnjegovanom publikom "Brankovog kola".

Na pjesničkoj smotri "Brankovo kolo" nastupilo je nekoliko stotina izvođača počev od najmlađe preko srednje do najstarije generacije.

Branko Radičević /1824-1853/ bio je jedan od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma. Za kratkog života on je napisao 54 lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, 28 pisama i jedan odgovor na kritiku.