latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:36 | Autor: SRNA

Auto-put Niš-Merdare-Priština korak ka budućnosti Srba i Albanaca

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je auto-put Niš-Merdare-Priština ekonomski isplativ, ali i realan korak ka budućnosti koja mora da postoji između Srba i Albanaca.
Autoput Miloš Veliki, Srbija (foto: D. Goll / Tanjug) -
Autoput Miloš Veliki, Srbija (foto: D. Goll / Tanjug)

- Svaki auto-put koji prolazi kroz Srbiju daje stabilnost prije svega, ali i mogućnost dodatnih investicija koje će dolaziti. Taj auto-put svakako predstavlja realni korak ka budućnosti koja mora da postoji između Srba i Albanaca i u nekom narednom periodu - rekla je Mihajlovićeva za srpski portal "Kosovo onlajn" iz Zvečana.

Ona je istakla da o isplativosti ovog auto-puta govori to što u njegovom finansiranju učestvuju Evropska investiciona banka /EIB/ i Evropska banka za obnovu i razvoju /EBRD/.

Mihajlovićeva je ukazala na značaj izlaska na albansku luku /Drač/ i napomenula da je za Srbiju, koja nema izlaz na more, svaki izlazak na luku strateški značajan za budući period.

Ona je precizirala da će prva dionica auto-puta, od Niša do Pločnika, početi da se gradi u trećem kvartalu 2020. godine, biće dugačka 33 kilometara, a za njegovo finansiranje dijelom je potpisan i završiće se ugovor o finansiranju od 225 miliona evra.

Finansijski ugovor o gradnji auto-puta Niš-Merdare vrijedan 100 miliona evra potpisali su 12. septembra u Beogradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i predstavnik Evropske investicione banke /EIB/ Migel Morgado.