latinica  ћирилица
16/09/2019 |  19:43 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

"Institucionalnom saradnjom do benefita za srpski narod"

Predstavnici gradskih uprava Istočnog Sarajeva i Novog Sada, te opštine Herceg Novi najavili su na današnjem sastanku institucionalnu saradnju ova tri grada koja će donijeti benefite srpskom narodu.
Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Istočno SarajevoFoto: SRNA

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da će sa Herceg Novim saradnja biti fokusirana na turizam, preko turističkih organizacije ova dva grada. 

- Institucionalno, odnosi će biti uspostavljeni i na polju kulture - istakao je Vučetić nakon sastanka predstavnika ovih gradova u Istočnom Sarajevu, dodavši da je razgovarano i o ponudi sezonske radne snage u ljetnim mjesecima u Herceg Novom.

On je podsjetio da je Istočno Sarajevo već uspostavilo saradnju sa Novim Sadom i to kroz saradnju dva univerziteta, ali i u oblasti kulture i turizma. 

- U februaru smo dogovorili određene vidove saradnje sa Novima Sadom, a sada smo to nastavili. Sve ćemo finalizovati u narednom periodu - rekao je Vučetić.

On je dodao da su kulturni centri Istočnog Sarajeva i Novog Sada već postpisali sporazum o saradnji što će biti osnova za nastavak saradnje u oblasti kulture.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović rekao je da nema nijedne prirodne prepreke - jezera, planine, ali ni jedne osobe ili političara koji može da razdvoji srpski narod.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak u Istočnom Sarajevu iskorišten je da se otvore mnoge teme, prvenstveno, da se sa protokolarne saradnje, koja je bila do sada, pređe na institucionalnu saradnju Istočnog Sarajeva i Novog Sada. 

- Uskoro će biti potpisivanje sporazuma o saradnji Istočnog Sarajeva i Novog Sada u nekoliko sfera društvenog života, gdje smo našli zajednički interes - istakao je Petrović, te dodao da je prije svega riječ o kulturi, privredi, sa posebnim osvrtom na turizam, te saradnji univerziteta.

On je izrazio želju da saradnja dva grada bude na mnogo većem nivou i efikasnija, sa ciljem donošenja benefita srpskom narodu sa obje strane rijeke Drine.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je da je inicijativa za uspostavljanje saradnje Istočnog Sarajeva i ove crnogorske opštine bila i u prethodnom periodu, ali da je sada došlo vrijeme da se ona i formalizuje. 

- U narednom periodu ćemo dogovoriti mjesto i datum potpisivanja sporazuma o saradnji dva grada, na obostrano zadovoljstvo, jer Istočno Sarajevo ima svoj brend, zimski turistički centar Јahorinu, dok je Herceg Novi bio brend bivše Јugoslavije, a sada je okosnica turizma u Crnoj Gori - istakao je Katić, dodavši da ova tri grada moraju da sarađuju i da se uvezuju.

Direktor Turističke organizacije "Јahorina" Igor Tošić rekao je da goste iz Novog Sada i Herceg Novog upoznao o činjenici da je turizam u Istočnom Sarajevu u ekspanziji, što otvara mnoge perspektive, naglasivši da ga treba unapređivati. 

- Turistička organizacija je u proteklom periodu ostvarila saradnju sa Privrednom komorom Vojvodine - rekao je Tošić, dodavši da su kao gosti ove komore nastupali na sajmu u Novom Sadu.

Kada je riječ o turističkoj saradnji Istočnog Sarajeva i Herceg Novog, Tošić je rekao da se zajedničkim aktivnostima može doprinijeti promocije dva grada, jer su gradovi, kao regionalna ponuda daleko interesantniji turistima iz cijelog svijeta.

Petrović i Katić su čestitali svim građanima, ali i rukovodstvu grada Istočnog Sarajeva krsnu slavu - Svetog Petra Zimonjića mitropolita dabrobosanskog.