latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:48 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Prijedor: Likovna kolonija "Sreten Stojanović"

U Muzeju Kozare u Prijedoru otvorena je izložba radova nastalih na 13. Likovnoj koloniji "Sreten Stojanović". Kolonija je okupila osam slikara iz Slovenije, a njihovi radovi ostaju u fundusu Muzeja Kozare.

Selektor likovne kolonije je slovenački akademski slikar i grafičar Јanko Orač, koji je i ranije sarađivao sa Muzejom Kozare.

Kaže da je odrabrao akademske slikare iz cijele Slovenije različitih poetika i stilova.

- Mislim da smo, ipak, uspjeli donijeti malo nekog svojstvenog kolorita, neki svoj ritam. Radili smo u zelenoj okolini i slike su nam sasvim drugačije. Znači da smo uspjeli nešto izvući iz sebe, povezivati sa lokalnim prostorom, nešto dodati - ističe Orač.

- Imali su izuzetnu inspiraciju, spomenik na Kozari, istorijske motive, a  ono što je važno jeste  da su korišćeni klasične elemente, slikanje na platnu, akril i ulje - navodi Milica Tošić, autorka kataloga 13. Likovne kolonije "Sreten Stojanović".

Trinaestu likovnu koloniju organizovao je Muzej Kozare.

Generalni pokrovitelj je Grad Prijedor, a pokrovitelj resorno ministarstvo.

- Ovo je izuzetan izbor, iako se autori razlikuju poprilično po pristupu i poetici. Јedna odrednica koja ih definitivno povezuje je kvalitet samih djela - kaže direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

- Mislim da su gosti zadovoljni našim godtoprimsvom, a i mi smo, ako smijem ocijeniti, zadovoljni njihovim radovima, jer većina ovih radova ostaju u fundusu grada Prijedora. Sa zadovoljstvom mogu reći da je ovogodišnja, 13. Likovna kolonija ispunila svoja očekivanja - zaključio  je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Likovna kolonija "Sreten Stojanović" je do 2016. održavana svake godine. Od tada se smjenjuje svake druge godine sa međunarodnim bijenalom radova na papiru.