latinica  ћирилица
17/09/2019 |  13:33 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Sistemski riješiti položaj porodica ubijenih

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, tokom posjete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, izjavio da je spreman da razgovara o zakonu kojim bi sistemski bio riješen položaj ovih porodica.
Aleksandar Vučić (foto: predsednik.rs) -
Aleksandar Vučić (foto: predsednik.rs)

Vučić je istakao da to rješenje mora biti postavljeno na racionalnim osnovama i bez, kako je naveo, skrivanja iza patriotizma.

- Da ne bude skrivalica iza patriotizma - kad god razgovaramo o bilo kojem od tih pitanja, uvijek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država. Spremni smo da razgovaramo i pomognemo - rekao je Vučić.

On je rekao da je dobra vijest što su pronađeni ostaci tijela sedam ubijenih, dvoje iz porodice Petrović i petoro iz porodice Šutaković, nedaleko od Đakovice.

- Takva veijst mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i nealbanaca sa prostora Kosova i Metohije, ali i za brojne nestale Albance - ukupno 1.653 nestalih - ukazao je Vučić.

Vučić je rekao i da se divi ljudima u Udruženju koji se bore da sačuvaju sjećanje na kosmetske žrtve, junake i civile.

Prema njegovim riječima, potrebno je ne samo pokazivati pijetet prema žrtavama, nego i njegovati kulturu sjećanja, umjesto kulture zaborava.

On je naveo i da je ponosan na aktivnosti Udruženja koje pokušava da osvijesti srpsku javnost u vezi sa onim što se dešavalo na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao i da ne može da govori o ideji češkog predsjednika Miloša Zemana da ta zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

- Zahvalan sam i Zemanu i /češkom premijeru/ Andreju Babišu koji su o tome razgovarali. Hvala im na tome što su pokrenuli to pitanje - to pokazuje koliko poštuju Srbiju - rekao je Vučić.

On je prethodno u spomen-knjizi Udruženja napisao: "Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo".

Predstavnik Udruženja Snežana Marković Zdravković rekla je da je spomen-soba ovog udruženja u Beogradu ispunjena fotografijama kidnapovane i ubijene djece, očeva, majki, sestara i braće.

Zdravkovićeva je poručila da borba Udruženja za istinu i pravdu neće prestati sve dok odgovrni za zločine ne budu kažnjeni.