latinica  ћирилица
17/09/2019 |  15:47 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Pomen u Serdarima - zločin koji se ne smije zaboraviti

Na mjesnom groblju u Kukavicama i u selu Serdari, u opštini Kotor Varoš, služen je parastos za 16 Srba koje su prije 27 godina ubili pripadnici hrvatsko-muslimanskih snaga. Zločin u Serdarima jedan je od najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

U jutro 17. septembra 1992. godine muslimanski ekstremisti ubili su 16 srpskih civila, među kojima su i dva brata i rođaci Marije Serdar Vuković. Najžalosnije od svega je, kaže to što su ih mučki napale prve komšije.

- Moja dva brata su ubijena snajperima a braća stričevići su bili kuća do kuće. Izmamili su ih napolje, u kući je ostala majka i sin i oni su zapalili kući i oni su izgorili, rekli su da vidimo kako gore četnici - prisjeća se jezivih scena Marija Serdar Vuković.

Najmlađa žrtva imala je četiri, a najstarija 60 godina. Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za ovaj zločin, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora. Ovom presudom u Kotor Varošu nisu zadovoljni.

- Nismo zadovoljni presudom, mnogo je veći broj žrtava nego što su zločinci dobili za ovaj zločin - riječi su Miladina Savanovića, predsjednika opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš.  

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Sprske, kaže da za ovaj zločin nema opravdanja.

- Napad na civile pogotovo na žene i djecu ne može se ničim opravdati i moramo dok god postojimo tražiti da počinioci za ovo odgoovaraju - napominje Savčić.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najstrašnijih, jer je počinjen nad nedužnim civilima, i zbog toga nikada ne smije biti zaboravljen, poručio je načelnik opštine Kotor Varoš, Zdenko Sakan.

Vijence ispred spomen-obilježja položile su porodice nastradalih, predstavnici Boračke organizacije i opštine Kotor Varoš.