latinica  ћирилица
17/09/2019 |  15:56 | Autor: SRNA

Olovna prašina prijeti Parižanima

Pet mjeseci nakon požara u Notr Damu mnogi građani, a naročito djeca, izloženi su otrovnoj olovnoj prašini, nastaloj nakon što se 450 tona olova raspršilo u vazduh.

Na hiljade mališana išlo je u škole i vrtiće tim putem, i to prije nego što su čišćenja nakon požara uopšte počela, pa se ispostavilo da čak 18 škola i dječijih vrtića, prema testovima, ima "nesiguran nivo olova".

Parižani su nakon razornog požara u katedrali Notr Dam u aprilu izloženi otrovnoj prašini odnosno alarmantnim nivoima olova u vazduhu.

Otprilike šest hiljada djece mlađe od šest godina bilo je izloženo zagađenju olovom, tvrdi Njujork post.

Provjere su pokazale da se 450 tona olova, koje je pokrivalo ovu gotičku kultnu katedralu, nakon požara raspršilo poput prašine.

List tvrdi da je nivo olova raspršen u blizini katedrale bio čak 1.300 puta veći od onoga što dopušta država kroz bezbjednosne smjernice.

Ministarstvo kulture čekalo je četiri mjeseca da se završi potpuno uklanjanje produkata požara.

U to vrijeme nisu uspjeli da primijene nikakve bezbjednosne mjere za radnike, zbog čega su mnogi bili izloženi opasnim nivoima olova.

Zamjenik gradonačelnika Pariza, zadužen za zdravstvo, Ani Syris priznala je da su gradske vlasti ovaj problem izbjegavale da saopšte u medijima kako ne bi "uplašile stanovnike" i kako bi ih "zaštitili".