latinica  ћирилица
17/09/2019 |  20:07 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

U Beogradu predstavljena prva dva toma Enciklopedije Republike Srpske

Cilj objavljivanja Enciklopedije Republike Srpske jeste da ona bude veliki priručnik za saznanja o tome da je na području Srpske bujao život vijekovima i da ona nije zemlja nepoznata, nego međunarodni subjekt, izjavio je večeras u Beogradu predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović.
Beograd - predstavljena prva dva toma Enciklopedije Republike Srpske - Foto: RTRS
Beograd - predstavljena prva dva toma Enciklopedije Republike SrpskeFoto: RTRS

- Mi gradimo enciklopediju kao specifičan izraz dostignuća kulture, nauke, obrazovanja i darova ljudskog uma u Republici Srpskoj - rekao je Kuzmanović na promociji prvog i drugog toma ove enciklopedije - kapitalnog nacionalnog i najznačajnijeg projekta ANURS-a.

Kuzmanović je na promociji u beogradskoj opštini Vračar naveo i da su enciklopedije knjige koje ne nastaju svakodnevno, nego kada se okupe ljudi koji žele da bogatstvo svog naroda pretoče u enciklopediju, znajući njenu važnost.

Načelnik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je da je Enciklopedija Republike Srpske sveobuhvatan zapis onoga što se desilo i što je bio veliki dar budućim generacijama srpskog naroda i sa jedne i sa druge strane Drine.

Nedeljković je dodao da je opština Vračar otkupila 27 kompleta prva dva toma Enciklopedije Republike Srpske, koje je podijelila bibliotekama u Beogradu i drugim mjestima u Srbiji.

Na svečanoj promociji govorili su i potpredsjednik ANURS Vaskrsija Јanjić, vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja episkop remezijanski Stefan i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, a prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Prvi tom Enciklopedije objavljen je 2017. godine. Njime su obuhvaćene odrednice sa početnim slovima A i B, ima 783 stranice formata A4, sadrži 1.303 odrednice, 271 pododrednicu, 372 fotografije i 32 karte.

Drugi tom objavljen je 2018. godine i obuhvata odrednice sa početnim slovima V i G, ima 760 stranica formata A4, sadrži 1.450 odrednica, 222 pododrednice, 520 fotografija i 17 karata. Na njegovoj izradi bila su angažovana 324 autora okupljena u 16 stručnih redakcija.

U toku je izrada trećeg toma Enciklopedije Republike Srpske.