latinica  ћирилица
18/09/2019 |  10:20 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Srpske (FOTO)

U Novom Gradu održana je centralna manifestacija povodom dvadeset i četvrte godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, potpomognute NATO bombardovanjem.

Odlučnost naroda i pripadnika Vojske Republike Srpske da odbrane svoja ognjišta doprinijela je porazu elitnih hrvatskih jedinica na rijeci Uni, gdje su prije 24 godine postavljeni temelji Republike Srpske.

Foto: RTRS

Odbrana zapadnokrajiških opština Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice bila je, kako kažu borci, bitka nad bitkama, presudna za opstanak srpskog naroda i očuvanje pravoslavlja na ovim prostorima, ali i presudna za stvaranje Republike Srpske. U agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području ove tri opštine, ubijena su 54 civila i 50 pripadnika Vojske Republike Srpske. Ove opštine pretrpjele su i velika ratna razaranja. Materijalna šteta, koja do danas nije naplaćena, procjenjuje se na više od 173 miliona maraka.

Novi Grad - obilježavanje (Foto: RTRS)

Obilježavanju je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

I delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovala je obilježavanju 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Program obilježavanja počeo je pomenom i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjice, kod Novog Grada.

U Kostajnici su polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Vijence su položili načelnik opštine Drago Bundalo, delegacije nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske borbene grupe "Balj" i Boračke organizacije opštine Kostajnica.

Foto: Srna

Bundalo je rekao Srni da je tokom hrvatske agresije na Kostajnicu palo oko 6.000 granata i da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

- Šteta je procijenjena na 40 miliona KM, ali i pored tako velikih razaranja uspjeli smo da se oporavimo i danas, u miru, nastavljamo da gradimo i razvijamo našu opštinu - istakao je Bundalo.

Služenjem parastosa stradalim kod Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici obilježeno je 24 godine od odbrane ove opštine i zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je 18. septembar 1995. godine veoma značajan datum za Kozarsku Dubicu i Republiku Srpsku jer je to posljednja pobjeda Vojske Republike Srpske nad mnogo jačim i brojnijim neprijateljem.

- Naša linija od oko 60 kilometara bila je pokrivena uglavnom starijim ljudima jer se naša brigada nalazila na odbrani koridora koji je bio žila kucavica Republike Srpske - izjavio je novinarima Reljić.

On je istakao da je pobjeda velika zasluga ljudi koji su u to vrijeme upravljali gradom i komandom, a koji nisu donijeli odluku o evakuaciji stanovništva.

- Da se stanovništvo tada povuklo, sa njim bi se povukla i vojska kao što je to bio slučaj u Republici Srpskoj Krajini i vjerovatno mi danas ne bi bili ovdje nego protjerani, a mapa Srpske sigurno bi bila mnogo drugačija - naglasio je Reljić.

Predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je namjera neprijatelja 1995. godine bila da podijeli ovaj prostor, da Krajinu priključe bošnjačko–hrvatskoj komponenti.

Obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.