latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:02 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

PU Banjaluka: U avgustu manje krivičnih djela za 9,2 odsto

Na području Policijske uprave Banjaluka u avgustu je u odnosu na isti mjesec lani evidentirano 9,2 odsto manje krivičnih djela, od čega je ukupno riješeno 86,4 odsto, dok je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 70,8 odsto krivičnih djela, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.
Policija - Foto: RTRS
PolicijaFoto: RTRS

Načelnik banjalučke Policijske uprave Miloš Brkić rekao je da nije bilo evidentiranih ubistava, razbojništava, krađe skupocjenih vozila, kao ni krivičnih djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti.

- Evidentirano je 8,2 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a neznatno je povećanje saobraćajnih nezgoda i to za dvije - evidentirano ih je 369, dok ih je u uporednom periodu lani bilo 367 - naveo je Brkić.

Brkić je istakao da su u posmatranom periodu realizovane akcije iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, a uspješno je obezbijeđeno 38 javnih okupljanja, obezbijeđena je manifestacije 54. "Kočićev zbor", koji je održan na više lokacija, kao i brojni koncerti i 66 sportskih priredbi.

On je naglasio da na pomenutim manifestacijama nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni izvršenja teških krivičnih djela, a imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave je zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka Јovan Stojičić izložio je najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, navodeći da je na području Uprave u avgustu evidentirano 9,2 odsto manje krivičnih djela i to 139, dok su u uporednom periodu lani evidentirana 153.

- Ukupno je riješeno 86,4 odsto ili 121 krivično djelo, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 70,8 odsto ili 46 krivičnih djela - naveo je Stojičić.

Stojičić je naglasio da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano za 13,2 odsto manje krivičnih djela, odnosno 125, dok su u uporednom periodu evidentirana 144 krivična djela, a riješenost ovih krivičnih djela je 84,9 odsto.

"Iz oblasti imovinskog kriminaliteta evidentirano je za 14,3 odsto manje krivičnih djela - 66, dok je u uporednom periodu evidentirano 77. Riješenost ovih krivičnih djela je 79,1 odsto, a bitno je istaći i smanjenje teških krađa za 60 odsto", naglasio je Stojičić.

On je naveo da je prijavljeno za 44,4 odsto manje krivičnih djela protiv života i tijela, odnosno 10, dok ih je u avgustu 2018. godine evidentirano 18, a riješenost ovih krivičnih djela je 90 odsto.

Prema Stojičićevim riječima, u oblasti zloupotrebe droge otkriveno je sedam krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno sedam izvještaja protiv sedam osumnjičenih lica.

- Podneseno je 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzete su i određene količine materije koje asociraju na marihuanu, amfetamin, spid, ekstazi i kokain - istakao je Stojičić.

Načelnik Sektora policije pri ovoj upravi Radenko Stakić rekao je da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banjaluka ediventirano 8,2 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira i to 67, dok su u uporednom periodu evidentirana 73.

- Prekršaji su povećani za 7,5 odsto u odnosu na uporedni period 2018. godine /86 prekršaja, a bilo ih je 80/. Povećanje se odnosi na prekršaje po Zakonu o javnom redu i miru i to svađa, vika i vriska i nepristojno ponašanje, kojih je evidentirano osam, a u uporednom periodu lani bila su dva - naveo je Stakić.

Stakić je naglasio da je zabilježeno neznatno povećanje saobraćajnih nezgoda, kojih je evidentirano 369, dok ih je u uporednom periodu bilo 367.

On je naveo da je u ovim saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo šest lica, a u uporednom periodu osam.

- U ovim nezgodama 12 lica je teško povrijeđeno, što je na uporednom nivou. Lakše je povrijeđeno 55 lica, a u uporednom periodu lakše povrede zadobilo je 80 lica - rekao je Stakić.

Stakić je rekao da su iz saobraćaja isključena 63 vozila, 736 vozača, od kojih 635 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 67 jer je vozilo bez položenog vozačkog ispita, šest zbog upravljanja pod dejstvom droge i 28 iz ostalih razloga.