latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:27 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Delegacija Vlade Srpske u Minsku

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić predvodi delegaciju Vlade Srpske koja od danas boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji gdje su predviđeni razgovori sa državnim zvaničnicima, kao i obilazak ustanova i kompanija.
Minsk - Foto: arhiv
MinskFoto: arhiv

Prvog dana posjete, koja je uslijedila na poziv bjeloruske Vlade, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić sastaće će se sa ministrom poljoprivrede i prehrane Bjelorusije Anatolijem Hotkom.

Nakon sastanka Pašalić će u pratnji domaćina posjetiti Fabriku traktora Minsk, koja je jedan od najvećih proizvođača poljoprivrednih mašina u svijetu i zapošljava više od 17.000 ljudi.

Pašalić će u Minsku posjetiti i Fabriku za preradu mlijeka koja postoji od 1929. godine i danas izvozi više od 40 odsto proizvodnje.

Drugog dana posjete, Golićeva, koja je i potpredsjednik Vlade Srpske, sastaće se sa ministrom prirodnih resursa i zaštite životne sredine Bjelorusije Andrejom Hudikom, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Nakon sastanka Golićeva će, zajedno sa domaćinima, posjetiti komunalno preduzeće za upravljanje otpadom "Ekores" i obići pogone za sortiranje i spaljivanje otpada.

Planirano je i da delegacija Srpske posjeti Državni hidrometeorološki zavod
/Belhidromet/ i Državnu obrazovnu ustanovu - Republički centar za ekološke ekspertize i usavršavanje rukovodećih službenika i stručnjaka koji djeluje pri Ministarstvu prirodnih resursa i zaštite životne sredine Bjelorusije.

Golićeva će se tokom posjete Minsku sastati i sa potpredsjednikom Savjeta ministara Bjelorusije Vladimirom Dvornikom, a na sastanku će, između ostalog, biti riječi o jačanju veza između Srpske i Bjelorusije i mogućnosti saradnje dvije vlade.