latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:06 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Deklaracija SDA ometa formiranje vlasti, pohvalno govorili o optuženim za ratne zločine

Iz Misije OEBS-a u BiH odgovorili su na pitanje Hrvatskog medijskog servisa o sadržaju nedavno usvojene Programske deklaracije SDA prema kojoj se ta stranka zalaže za reorganizaciju Bosne i Hercegovine u Republiku BiH. Istakli su da bilo kakve ustavne promjene u BiH zahtijevaju široki politički konsenzus i djelovanje u skladu s Ustavom BiH.
OEBS (Foto: Sputnik/Sergeй Averin) -
OEBS (Foto: Sputnik/Sergeй Averin)

Dodaju da se na Kongresu SDA pohvalno govorilo o nekoliko optuženika za ratne zločine dodajući da svi u BiH moraju poštovati ​​nevine žrtve rata, a hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno.

- Bilo kakve promjene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji Bosne i Hercegovine zahtjevaće široki politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom - poručili su iz Misije OEBS-a dodajući da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo vjerovatno da se može postići takav politički konsenzus.

Iz Misije OEBS-a u BiH naglašavaju da Deklaracija SDA i naknadne reakcije ometaju postizanje neophodnog rješenja za formiranje vlasti.

- Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rješenja koja vode zemlju naprijed. Vrijeme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH – stoji u odgovoru Misije OEBS-a u BiH na pitanje HMS-a.

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u OEBS-u smatraju da je nužno jačati međusobne odnose i povjerenje.

- Nažalost, Misija OEBS-a u BiH primijetila je da se na Kongresu SDA govorilo pohvalno o nekoliko osoba optuženih za ratne zločine. Misija OEBS-a u BiH podsjeća na svoju raniju izjavu da, kako bi se premašilo naslijeđe rata, prije svega, svi moraju poštovati sve ​​nevine žrtve rata. Hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici -  navode iz OEBS-a u BiH.

Podsjećamo, SDA je na 7. kongresu izabrala novo vodstvo i usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu. U rezoluciji se navodi kako bi Republika BiH imala predsjednika i Vladu RBiH, tri nivoa vlasti te dva doma parlamenta, pri čemu bi uz Predstavnički drugi dom – Dom naroda imao ovlaštenja isključivo zaštite vitalnih pitanja naroda i nacionalnih manjina, uz navođenje kako bi centralno mjesto u novoj organizaciji imao građanin.

Ova Deklaracija izazvala je žestoke reakcije i protivljenja hrvatskih i srpskih političkih predstavnika u BiH.

Analitičari smatraju da ovakvi jednostrani potezi narušavaju ionako krhko povjerenje među narodima u BiH. Takođe, evidentno je da će spomenuta Deklaracija SDA dodatno usporiti formiranje vlasti.

Izvor: hms.ba