latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:18 | Autor: SRNA

Predstavljena najsavremenija mrežna rješenja za poslovanje

Na konferenciji "Prointer i partneri - rješenja kojima vjerujete", koja je održana danas u Sarajevu, predstavljena su najsavremenija IT rješenja i tehnološka saznanja s ciljem upoznavanja učesnika o najnovijim proizvodima renomiranih stručnjaka iz kompanija Ček point, Cisko, SAP, Lenovo i M:tel.
Konferencija - Foto: RTRS
KonferencijaFoto: RTRS

Bojana Škrobić Omerović, direktor kompanije Prointer ITSS Sarajevo koja je i organizator konferencije, naglasila je da su u fokusu ovog skupa bili ključni odgovori u vezi sa bezbjednosnim i mrežnim rješenjima za praktičan rad i poslovanje.

- Posebno nam je drago što smo danas na samom početku rada Prointera Sarajevo ugostili naše prestižne dugogodišnje brendove i partnere sa kojima namjeravamo da nastavimo saradnju - rekla je Omerovićeva novinarima.

Ona je pojasnila da je ta saradnja povezana sa inovacijama, novim tehnologijama i projektima, koji nisu značajni samo za razvoj informacionih tehnologija, nego i za razvoj usluga građanima cijele BiH.

Omerovićeva je izrazila nadu da će rješenja koja su danas zajedno predstavili "Prointer" i partneri biti uspješna i primjenjiva u praksi i ubuduće, kao što je to bilo i do sada.

Prema njenim riječima, partneri Pronitera su u 80 odsto institucije BiH.

- Posebno bih izdvojila jedan od posljednjih veoma uspješnih projekata poput rješenja za Poresku upravu Republike Srpske koji je donio nevjerovatne uštede ovoj instituciji i pojačao kontrolu poreskih obveznika - navela je Omerovićeva.

Ona je dodala da su bitni i projekti u oblasti zapošljavanja, energetskog sektora, ali da kompanija Prointer posebno insistira na radu i saradnji sa mladim obrazovanim ljudima, koje je pozvala da im se pridruže.

Generalni direktor "Lenova" za Adriatik regiju Јovan Glamočanin zahvalio je Prointeru za saradnju i istakao da je ta kompanija u samom vrhu informacionih tehnologija.

- Lenovo je vodeći proizvođač laptopova, personalnih računara, tableta, pametnih telefona i servera na iks-86 platformi. Zanimljivo je da je upravo Prointer naš najveći partner za sve naše proizvode - rekao je Glamočanin novinarima.

Predrag Spasić, stručnjak Ček pointa, jednog od najvećih proizvođača bezbjednosnih IT rješenja, predstavio je učesnicima konferencije mogućnosti kako se kompanije mogu zaštititi od sajber napada, te rješenja koja omogućavaju potpunu bezbjednost arhitekture mreže kompanije kroz standardne IT uređaje, ali i mobilne uređaje.

IT stručnjak u kompaniji Cisko Rešad Rovčanin pojasnio je zašto uprkos brojnim bezbjednosnim incidentima, čiji je izvor neka od krajnjih tačaka unutar lokalne mreže, i dalje mnogi slijepo vjeruju "prvoj liniji odbrane" - "Fajervalu".

- Ukazao sam kako možemo da lokalnu mrežu učinimo bezbjednijom i upotrebimo je kao alat za sprovođenje bezbjednosne politike i za detekciju bezbjednosnih prijetnji koje ne mogu biti otkrivene na drugi način - pojasnio je Rovčanin.

Ivan Grujović iz SAP-a pokazao je kako ta kompanija svojim rješenjima pomaže drugima kada ne postižu najbolje rezultate u tržišnoj utakmici.

- Neophodno je slušati, razumjeti i djelovati u skladu sa vrijednostima i interesovanjima kupaca i zaposlenih. `SAP` nastoji da pomogne svojim korisnicima da postanu i ostanu vodeće kompanije u svojoj industriji i tržištu, tako što će postati inteligentna preduzeća potpuno spremna za iskustvenu ekonomiju - izjavio je Grujović.