latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:31 | Autor: SRNA

Povećan broj pacijenata sa tegobama izazvanim polenom ambrozije

U bijeljinskoj bolnici "Sveti Vračevi" zabilježen je povećan broj pacijenata sa tegobama koje izaziva polen ambrozije, a riječ je uglavnom o pacijentima sa bronhijalnom astmom i alergijskim rinitisom.
Ambrozija - Foto: RTRS
AmbrozijaFoto: RTRS

Načelnik Odjeljenja za plućne bolesti Slađana Trifković istakla je da su ovo hronične, nezarazne upalne bolesti 21. vijeka.

- One imaju sve karakterstike moderne epidemije. Smatra se da će 2020. godine svaki drugi stanovnik imati neki oblik alergije - rekla je Trifkovićeva Srni.

Ona je navela da su alergije pretjerani imunološki odgovor organizma na tvari koje u suštini nisu štetne, te dodaje da postoji više teorija zbog čega nastaju.

- Prema jednoj - ekološkoj, smatra se da su alergije nastale zbog zagađenosti zraka, a druga teorija je higijenska koja podrazumijeva da čovjek nedovoljno dolazi u kontakt sa raznim mikroorganizmima zbog čega naš imunološki sistem nije dovoljno razvijen - rekla je Trifovićeva.

Ona je navela da su svrab kože, zapušenost nosa, suzenje očiju, često kijanje i kašljucanje tipični simptomi polenske alergije, te da ambrozija može da bude uzrok i stomačnih tegoba.

Polenska zrna ambrozije najčešće izazivaju rinitis i bronhijalnu astmu.

- Ukoliko dolazi do otežanog disanja i stezanja u grudima, zamaranja, osjećanja `zviždanja` u grudima su znak da se razvila i bronhijalna astma - rekla je Trifkovićeva.

Košenje ambrozije u Bijeljini počelo je 29. avgusta na, kako su istakli u Gradskoj upravi, 59 hektara.