latinica  ћирилица
18/09/2019 |  17:44 ⇒ 22:45 | Autor: SRNA

Posebna sjednica NSRS; Na dnevnom redu razrješenje Bratića (RTRS Plus/UŽIVO)

U Banjaluci posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske -
Narodna skupština Republike Srpske

21.10 Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je večeras poslanike opozicije u Narodnoj skupštini da se pridruže inicijativi za smjenu potpredsjednika skupštine Senada Bratića, te da se javnosti kaže da ovo nije politička pobjeda SNSD-a već legalni odgovor na Programsku deklaraciju SDA.

- Svi koji govore da nema nikave razlike između sadašnje Programske deklaracije SDA i deklaracije koju je ova partija usvojila prije 10 godna griješe, jer je razlika suštinska i velika. Razlika je u tome što se u ranijim deklaracijama SDA zalagala za republiku BiH i građansku državu kroz promjene ustavnog uređenja. Promjene ustavnog uređenja ne može biti bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda i zato nas to nije brinulo - rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Međutim, kaže Višković, sada je "republika BiH" proklamovana u programskim ciljevima SDA, organizovana na principu tri nivoa vlasti - regionalni, opštinski i državni.

"Ovo nema veze sa prudskim sprozumom. Zato je iz Srpske došao ovakav zahtjev i odgovor. Skoro da nema razlike u stavu o navedenom dokumentu svih političkih partija iz Srpske. Za ovo nam je neophodno potpuno jedinstvo - dodao je Višković.

On kaže da se ispostavilo da je Bratićeva ostavka dostavljena na protokol Narodne skupštine, ali nakon što je zakazana posebna sjednica.

- Zato ništa ne znači za ovu sjednicu. Niko ništa ne krije i ne vidim nijedan način da se optužujemo za bilo šta u raspravi o ovoj temi - kaže Višković.

On je naglasio da je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik imao sinoć sastanak sa liderima PDP-a i SDS-a, a u predstojeću subotu je zakazan sastanak u Srbiji na najvišem nivou na kome će biti riječi o svim važnim pitanjima.

- /Lideru SDS-a/ Mirku Šaroviću je sinoć ponuđeno da SDS izađe iz vlasti na nivou BiH, a da SNSD ne uđe u vlast. To nije prihvaćeno i zvanično je rečeno i kada bi htjeli da to uradimo ima jedan koji neće i bio bi problem - naveo je Višković.

Nakon toga, kaže on, bila je varijanta da partije zajedno djeluju u oba parlamenta.

- Rečeno je da ne može ni to. Takođe, rečeno je da će razgovori biti nastavljeni o čemu javnost neće biti obaviještena, a onda je nakon sastanka sve objavljeno - rekao je Višković.

Višković je kategoričan da sve političke partije moraju imati jedinstven stav da bi Srpska bila sačuvana.

- Nadam se da ćemo nakon sastanka u Srbiji postići kompromis kako da djelujemo u budućnosti, jer je ovo ozbiljno pitanje za nas i udar je na Srpsku. Ima mnogo skrivenog u dokumentu SDA i to je veliki problem - kaže Višković.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić tvrdi da vlast želi od svega da napravi predstavu, jer nije htjela da razgovara sa opozicijom o smjeni Bratića.

- Јesmo za razgovor o svim pitanjima, posebno o onim koji se odnose na odlazak građana, ali i o ekonomiji i činjenici da institucije Srpske ne plaćaju poreze - rekao je Stanić.

Poslanik PDP-a Dragan Galić tvrdi da je SNSD bio protiv smjene Bratića, kada je to tražio PDP.

- Zašto tada niste glasali za našu inicijativu, a danas kao branite interese Republike Srpske - rekao je Galić.

19.10 Nastavljena NSRS

18.35 Nakon zahtjeva SDS-a data je pauza od pola sata.

18.20 Potpredsjednica NSRS Željka Stojičić rekla je da ostavke potpredsjednika parlamenta Senada Bratića formalno-pravno nema, jer nije stigao nikakav dopis ili zahtjev o njegovoj ostavci.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da ostavka Bratića "nije predata i nije došla".

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je upitao skupštinsko rukovodstvo - ima li ostavke ili nema? Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da je besmisleno raspravljati o smjeni ukoliko je ostavku danas podnio Bratić.

On je zatražio pauzu od pola sata da bi se utvrdilo da li je skupštinsko rukovodstvo zaprimilo ostavku Bratića, te rekao da će SDS vjerovatno biti uzdržan ukoliko dođe do glasanja o pomenutoj smjeni.

18.10 Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić rekao je da potpredsjednici najviše zakonodavne institucije moraju da brinu o temeljima na kojima je nastala Srpska i rade u skladu sa ustavom i zakonima, što Senad Bratić nije činio.

- Zato pozivam poslanike da glasaju za odluku da Bratić ne bude potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Ovo je prostor kada glasanjem možemo da pokažemo da ne podržavamo ovakav Bratićev rad i očekujem da budemo jedinstveni o ovom pitanju - rekao je Žunić.

On je podsjetio da je SDA, na posljednjem kongresu, usvojila Političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i duboko zadire u postojeće uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog.

- Bratić je kao značajan funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije i sprovodi politiku protiv interesa Republike Srpske. Kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Srpske i zato pozivam poslanike da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju - dodao je Žunić.

On kaže da je deklaracija SDA do sada najeklatantniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad kako na ustavni poredak, tako i na ukupnu bezbjednost u BiH.

--------------------------------------

Kongres SDA usvojio je ranije Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je posebnu sjednicu parlamenta Srpske povodom Prijedloga odluke o razrješenju potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića, zbog učestvovanja u donošenju deklaracije SDA koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske. Bratić podnio ostavku

U Generalni sekretarijat i kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike nije dostavljena ostavka potpredsjednika parlamenta Srpske Senada Bratića.

Na osnovu Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, Demos, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice sa prijedlogom dnevnog reda narodni poslanici su podsjetili da je SDA na svom posljednjem kongresu usvojila Političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i duboko zadire u postojeće uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda.

U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Srpske zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju.

Naglašava se da je deklaracija SDA, u čijem donošenju je učestvovao i Bratić, do sada najeklatniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad kako na ustavni poredak, tako i na ukupnu bezbjednost unutar BiH.

Uz obrazloženje zahtjeva za posebnu sjednicu dostavljeni su i potpisi narodnih poslanika.