latinica  ћирилица
18/09/2019 |  17:48 | Autor: SRNA

Incko osudio odluku SDA i insistira na punom poštovanju Dejtona

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je odluku SDA da svoje viđenje budućnosti BiH formuliše na osnovu koncepta koji nije prihvatljiv za druge političke opcije, ističući da svaka promjena unutrašnje organizacije mora biti rezultat dogovora.
Valentin Incko - Foto: RTRS
Valentin InckoFoto: RTRS

- Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije - istakao je Incko, navodeći da "duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata".

Poručio je da su takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni za proces pomirenja među zajednicama u BiH i da su stoga neprihvatljivi, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik naglašava da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, i u kojem se navodi da se BiH sastoji od dva entiteta - FBiH i Republike Srpske.

- Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru - zaključio je Incko.

On je pozvao sve političke i institucionalne lidere u BiH da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.