latinica  ћирилица
18/09/2019 |  17:55 ⇒ 15/10/2019 | 17:49 | Autor: RTS

Desetine poziva Specijalnog suda za bivše pripadnike OVK

Desetine poziva Specijalnog suda za zločine OVK poslate su nedavno na adrese nekadašnjih pripadnika OVK, javljaju prištinski mediji.
OVK - Foto: ilustracija
OVKFoto: ilustracija

Posljednja saslušanja zakazana su za početak oktobra, poslije čega se mogu očekivati i prve optužnice ovog suda.

Međutim, još nisu poznata imena svih nekadašnjih pripadnika OVK koji su pozvani u Hag, kao ni u kojem svojstvu su pozvani da daju iskaz pred istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK.

Do sada, sud od kojeg se očekuje da uskoro obznani i prve optužnice, ispitao je tridesetak bivših pripadnika OVK, uključujući i nekoliko ključnih komandanata poput Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Sokolja Bašotu, Naima Maljokua, Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safeta Šalju i Sabajdina Cenu.

Posljednji na redu za davanje iskaza pred istražiteljima je neimenovani pripadnik OVK iz okoline Suve Reke, pa se pretpostavlja da bi prve optužnice mogle da budu objavljene poslije tog datuma.

Predstavnici Specijalnog suda su još ranije upozorili da bi oni koji odbiju da daju iskaz mogli da budu zadržani u pritvoru. Među onima koje je sud pozvao su osumnjičeni, žrtve i svjedoci.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savjet Evrope sačinio Dik Marti.

Martijev izvještaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih nedjela.