latinica  ћирилица
18/09/2019 |  18:33 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Godišnjica odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije

U Novom Gradu - centralno obilježavanje 24. godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije, potomognute NATO bombardovanjem.

Odlučnost naroda i Vojske Republike Srpske doprinijela je porazu hrvatskih jedinica na rijeci Uni, gdje su prije 24 godine postavljeni temelji Republike Srpske.

Na današnji dan prije 24 godine, u napadu hrvatske pješadije u novogradskom naselju Tunjice, Dragutin Vukojević iz Novog Grada izgubio je dva maloljetna sina i suprugu.

- Mlađi sin je imao deset, a stariji 16. Supruga je imala 39 godina. DŽelati hrvatske vojske su ušli kao pješadija u naselje Tunjica i pobile automatskim puškama. To je bila pješadija. U autu je stradalo petoro - rekao je Vukojević.

U agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. na području Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice ubijeno je 111 civila i boraca.

- Mi smo tada branili Republiku Srpsku. Da se tada nismo odbranili, da tada nismo odbranili zapadne granice Srpske, najvjerovatrnije da ona u ovakvom obliku ne bi ni postojala - naveo je Marinko Gačić predsjednik Boračke organizacije opštine Novi Grad.

Milorad Savčić predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naveo je da je zahavljujući odlučnosti srpske vojske, bez obzira što se nalazila u teškoj situaciji, ne samo operativnoj, taktičkoj, nego u ukupno materijalno-tehničkoj gotovo bez resursa za vođenje rata bila je odlučna da se bori do zadnjeg da izvojuje slobodu i da sačuva što više teritorije srpskog naroda.

Centralno obilježavanje odbrane zapadnokrajiških opština održano je u organizaciji Vladinog Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

- Ovo je velika pobjeda našeg naroda i moramo da ovaj dan koristimo da se prisjetimo svih koji su poginuli, naših najboljih sinova koji su obezbijedili slobodu na ovim prostorima i da slavimo ovu veliku pobjedu - rekao je Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Ove opštine pretrpjele su velika ratna razaranja. Materijalna šteta, koja još nije naplaćena, procjenjuje se na više od 173 miliona maraka. Najbolnije je što za žrtve nema pravde.

- Do dan danas još niko nije odgovarao. Nakon 24 godine ne očekujem nikakvu pravdu pošto BiH Hrvatsku nikada neće da tuži - rekao je Vukojević.

Miroslav Drljača načelnik Opštine Novi Grad je istakao, da je tih dana Novi Grad zaista nastradao.

- Oštećeno je više od 147 objekata. Industrijska zona je uništena, razorena, izgorjela. Od tih dešavanja Novi Grad se do današnjeg dana nije oporavio - dodao je Drljača.

Služen je parastos i položeni vijenci kod spomen- obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjice, i kod centralnog spomenika poginulim borcima u Novom Gradu.