latinica  ћирилица
18/09/2019 |  18:38 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Stražar iz logora Čelebići psihički "nesposoban" za suđenje

Umjesto saslušanja najavljenih 178 svjedoka Tužilaštva i izvođenja dokaza, u Sudu BiH još jedna statusna konferencija i rasprava o novom razdvajanju, ili čak prekidu suđenja, u predmetu protiv ratnih komandanata i pripadnika tzv. Armije BiH, Teritorijalne odbrane i policije u Konjicu. Njih 14, udruženi u zločinački poduhvat, optuženi su za ubistva, silovanja, mučenja i progon srpskog stanovništva, paljenje njihove imovine i Srpske pravoslavne crkve.

Optuženi Almir Padalović, koji je tokom rata bio stražar u zloglasnom logoru Čelebići i za čije su smjene, kako su govorili preživjeli logoraši, vršene likvidacije Srba, danas nije bio sposoban za suđenje zbog teške depresivne epizode, psihičkog poremećaja i prije mjesec – infarkta mozga.

Ocjena sposobnosti da Padalović učestvuje u krivičnom postupku može se dati tek za godinu dana, uz prethodno novo vještačenje - stoji u nalazu Alme Bravo Mehmedbašić i Јasminke DŽelilović Vranić, vještaka neuropsihijatrijske struke.

Nalaz je po mnogo čemu “neuobičajen”. Osim što su Padalovićevi zdravstveni problemi simptomatično počeli neposredno nakon podizanja optužnice, umjesto uobičajenih troje specijalista, vještačenje su vršila dva i to iste struke.

Suprotno nalogu Suda i praksi, neuropsihijatri su naprasno postali i neurolozi i psiholozi, jer kako je samouvjereno kazala Mehmedbašić, sama je dovoljno “stručna” da joj dodatni specijalisti i ne trebaju.

Umjesto direktnih nalaza ljekara, vještačeno je tek otpusno pismo iz bolnice sa potpisom doktora neutvrđene specijalnosti. Umjesto složenog, vršen je najjednostavniji mini test kongitivnih funkcija optuženog. I sve to – umjesto javne zdravstvene ustanove - u privatnoj ordinaciji upravo doktorke Mehmedbašić, iste koja je samo koji mjesec ranije, vještačila i optuženog Maneta Đurića iz Vlasenice.

Iako, takođe uz psihičke smetnje, sa dijagnostifikovanim karcinomom, i sa prethodnim nalazima drugih vještaka o procesnoj nesposobnosti Đurića, doktorka Mehmedbašić odlučila je suprotno. A njenu odluku prihvtilo gotovo isto sudsko vijeće kojim u oba predmeta predsjedava Enida Hadžiomerović.

- Vremenom se ljudski organizam privikava na bolesti i smetnje i jača odbrambeni mehanizam. A sudski proces je prilika da se optuženi uhvate u koštac sa optužnicom – da dokažu nevinost ili da prihvate sankcije - piše u nalazu vještaka u predmetu Mane Đurić.

Ili je u međuvremenu Mehmedbašić promijenila svoje “ekspertske” porive ili Padalovićev organizam nije kao i svi drugi. Njemu je eto, za “jačanje” potrebna najmanje godina, za koliko je advokat Kadrija Kolić i tražio prekid suđenja ili razdvajanje procesa od ostalih optuženih.

Tužilac Marijana Čobović zahtjevu i nalazu nepotpunog tima oštro se suprotstavila. Zatražila je nadvještačenje. I dok se očekuje izjašnjenje sudija, nije zgoreg napomenuti, da je ovaj predmet već pretrpio dva razdvajanja. Naime, dva od 16 optuženih – Agan Ramić i Zdenko Grbavac pobjegli su iz BiH. A bili su pod sudskim mjerama zabrane, istim ili sličnim čije ukidanje odbrane sada traže i za ostale optužene. I svi ovi pravničko – ljekarski presedani, ostali su unutar zidina pravosudnog kompleksa.

Ponovo je pravni savjetnik Suda BiH Irhad Bilić odlučio da publikovanje nije od “javnog interesa”. Na isti način, već je postala praksa, savjetnik Bilić “javni interes” konstantno procjenjuje i u predmetu “Čemerno”. Da li zbog toga što su u oba procesa optuženi zločinci - ratni vojni i policijski bošnjački komandiri i komandanti!? Ili možda zato da sva mešetarenja u sudnici, ne bi ugledala svjetlo dana!? A menadžment Suda principijelno – ćuti!