latinica  ћирилица
18/09/2019 |  19:31 | Autor: TANЈUG

Saudijci prikazali "nesporne dokaze" iranske agresije

Saudijska Arabija je prikazala ostatke dronova i raketa, za koje je rekla da su korišćeni u napadima na njena naftna postrojenja, kao "nesporni" dokaz iranske agresije.
Saudijska Arabija - ostaci letjelica (foto:AP) -
Saudijska Arabija - ostaci letjelica (foto:AP)

Portparol Ministarstva odbrane, pukovnik Turki al-Malki izjavio je da su pored krstarećih raketa korišćene iranske bespilotne letjelice "delta ving (UAV)", prenio je Rojters.

On je na konferenciji za novinare rekao da je napad izveden sa sjevera i nesumnjivo podržan od strane Irana.

Odgovornost za napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napade koji su poremetili globalne isporuke nafte.

AŠENA: SAUDIЈSKA ARABIЈA DOKAZALA DA "NIŠTA NE ZNA"

Saudijska Arabija je dokazala da "ništa ne zna", prokomentarisao je danas na svom Tviter nalogu savjetnik iranskog predsjednika Hesamedin Ašena, nakon što je Saudijska Arabija predočila dokaze o tome da je Teheran "nesumnjivo podržao napad na njihova naftna postrojenja".

- Konferencija za novinare je dokazala da Saudijska Arabija "ništa ne zna" o tome odakle su napravljene ili lansirane rakete i bespilotne letjelice i nije uspio da objasni zašto odbrambeni sistem zemlje nije uspio da ih presretne -napisao je Ašena, prenio je Rojters.

TRAMP NAREDIO UVOĐENjE NOVIH SANKCIЈA IRANU

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je da se uvedu nove, oštrije sankcije Iranu, nakon napada na sudijska naftna postrojenja tokom vikenda, za šta SAD optužuju Teheran.

- Upravo sam naredio Ministarstvu finansija da značajno pojača sankcije Iranu - napisao je Tramp na Tviteru.

Kako prenosi Si-en-en, još nije jasno na koga će se sankcije odnositi.

SAD optužuju Iran za napade na saudijska naftna postrojenja i tvrde da su ustanovile sa kojih su lokacija u toj zemlji lansirane krstareće rakete i dronovi.