latinica  ћирилица
18/09/2019 |  21:05 | Autor: B92

Nebojša Šaranović kupio akcije hrvatskog "Kraša"

Nevjerica u Zagrebu poslije vijesti koja se pojavila u hrvatskim medijima da je Nebojša Šaranović, u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kapa Star, kupio veliki broj dionica u kompaniji "Kraš".
KRAŠ (foto:pogled.ba) -
KRAŠ (foto:pogled.ba)

Prema prvim informacijama, kupovina akcija na Zagrebačkoj berzi obavljena je sa kastodi računa Rajfajzen banke Austrija.

- Kapa Star Limited, društvo s ograničenom odgovornošću, holding kompanija u stopostotnom vlasništvu Nebojše Šaranovića, osnovana 2000. na Kipru, ovog ponedjeljka je putem kastodi računa RBA Austrija prešla pet odsto vlasništva "Kraša" - objavila je danas Zagrebačka berza.

KSG je, inače, organiovana kroz tri poslovne divizije: konditorsku diviziju u kojoj su kompanije Јafa Fabrika biskvita Crvenka i Banini; vertikalno integrisanu papirnu diviziju u kojoj su kompanije Fabrika hartije Beograd, Papir servis FHB i Fabrika kartona Umka i Avala Ada; diviziju za nekretnine kroz koju je akvizirano nekoliko nekretnina na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu koje se iznajmljuju.

KSG je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svjetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija koja posluje u 33 zemlje, širom Evrope i sjeverne i južne Amerike, ima 350 proizvodnih lokacija i zapošljava oko 45.000 ljudi.

Kompanija "Kraš" je osnovana u Zagrebu, na temeljima fabrike za proizvodnju čokolada "Union" pokrenute 1911. godine. Kao jedan od najmoćnijih u bivšoj SFRЈ, zahvaljujući kvalitetu i tradiciji, "Kraš" je i danas poznata po svojim slatkišima širom regiona, Evrope i svijeta.

Prema zvaničnim informacijama, ovaj zagrebački brend danas je vodeći konditorski proizvođač u jugoistočnoj Evropi.