latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:24 | Autor: SRNA

Berlin ublažio stav o pitanju dijaloga Beograda i Prištine

Njemačka je ublažila stav kada je riječ o uslovima koje Srbija mora da ispuni za prijem u članstvo u EU, i to u dijelu koji se odnosi na dijalog sa Prištinom, izjavio je danas predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

- Čuli smo još jednu stvar od kancelarke Angele Merkel gdje je ona malo ublažila stav jer je rekla da neke stvari treba da se urade oko /samoproglašenog/ Kosova ako želimo članstvo u EU. To nije onaj čvrst stav da Srbija jednostavno mora da preko pravnoobavezujućeg sporazuma prizna samoproglašeno Kosovo - rekao je Drecun za RTS.

Drecun je ocijenio da se Njemačka, "ako je to novi pravac", približava američkom i francuskom stavu da rješenje mora da bude kompromisno.

Merkelova je izjavila juče u Berlinu, nakon sastanka sa premijerom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti i unaprijediti proces rješavanja problema Kosova i Metohije.

Na pitanje novinara da li Berlin i Brisel imaju rok do kada treba da bude postignut sporazum Beograda i Prištine i da li za Srbiju i dalje važi okvirni datum Žan Klod Јunkera za pristupanje EU - 2025. godina, Merkelova je izjavila da nema rokova, ali da bi bilo bolje što prije.

Merkelova je naglasila da Brisel želi da bude zadržan zamah u reformama i "da se zna da za pristupanje EU treba riješiti određene stvari u vezi sa Kosovom".