latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:52 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Banjaluka: Uskoro izmjena pet autobuskih linija

U Banjaluci će za desetak dana početi eksperimentalna primjena novih trasa kretanja autobusa na pet gradskih linija, s ciljem boljeg povezivanja gradskih naselja, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.
Gradski prevoz (foto: Grad Banjaluka) -
Gradski prevoz (foto: Grad Banjaluka)

- Zahvaljujući ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu, uskoro će biti promijenjen režim saobraćaja u više ulica i izmijenjena trasa kretanja autobusa na pet gradskih linija - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da se izmjenom na pet gradskih linija želi postići bolja povezanost između naselja i efikasniji sistem javnog prevoza.

- Biće izmijenjena kretanja autobusa na linijama broj 14, 17, 17A, 13B, 9I - naveli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve uz napomenu da će, za početak, ove izmjene biti probne, dok ne bude utvrđen uticaj na broj putnika.

Iz resornog odjeljenja navode da su završetkom istočnog tranzita, novog mosta i više infrastrukturnih radova u naseljima Obilićevo i Starčevica stvorene mogućnosti za promjene režima saobraćaja u pojedinim ulicama i izmjenu trasa autobuskih linija, radi bolje povezanosti naselja.

U naselju Obilićevo je u prvoj fazi predviđeno da dio ulice Vojvode Pere Krece, od novog mosta do "Beme", bude jednosmjeran iz pravca mosta.

- Saobraćaj će iz smjera naselja Srpske toplice biti preusmjeren na Ulicu Braće Јugović, budući da je nedavnim uklanjanjem kuće na trasi ova saobraćajnica oslobođena za kretanje vozila - pojasnili su iz Odjeljenja.

Prema planu, autobusi će iz pravca grada na ovoj liniji saobraćati kao i do sada - Ulicom Vojvode Pere Krece, dok će se vraćati Ulicom Braće Јugovića.

- Planirano je da u Ulici Miloša Obilića bude promijenjen smjer i da ona bude jednosmjerna od pekare na uglu ulica Cara Lazara i Miloša Obilića - navedeno je u saopštenju.

Kada je riječ o izmjenama u javnom prevozu, planirano je da autobusi na liniji broj 14 ne saobraćaju više u dva smjera u naselju Starčevica.

- Novina je da će autobusi na ovoj liniji ići u jednom smjeru, te na Rebrovcu neće skretati u pravcu naselja Borik, već će nastaviti Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića sve do gradskog mosta i dalje do centra grada - pojasnili su iz resornog odjeljenja.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ističu da je ova izmjena uvedena kako bi stanovnicima koji žive u gusto naseljenom stambenom bloku uz Bulevar vojvode Stepe Stepanovića bila omogućena bolja povezanost sa centrom grada.

- Autobusi na liniji broj 17A bi i dalje išli iz naselja Starčevica kroz naselje Borik, ali bi kod Narodnog pozorišta skretali lijevo, a kroz centar grada bi nastavljali ka Novoj bolnici. Istovremeno, bio bi povećan broj autobusa koji bi saobraćali kroz naselje Borik - naveli su iz Odjeljenja.

U saopštenju je istaknuto da je u toku analiza izmjena trasa linija broj 17, 13B i 9I.

- Linija broj 17 Obilićevo-Nova Bolnica bi iz smjera Obilićeva skretala lijevo u ulicu Miloša Obilića ili Braće Јugovića, do mosta, a nakon mosta desno i dalje starom trasom ka Novoj bolnici. Na ovaj način bi naselje Kočićev vijenac i dio oko mosta bio direktno povezan sa Novom bolnicom - pojasnili su iz resornog odjeljenja.

Iz gradskog odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da bi autobusi na liniji 13B Lazarevo-Novo groblje saobraćali iz Bulevara Milutina Milankovića kroz dio Lazareva između ulica Knjaza Miloša i magistralnog puta, a linija 9I Centar-"Incel" saobraćala bi kroz naselje Novi Borik.

- U prvoj fazi, koja će početi za desetak dana, radilo bi se o ekspermentalnim korekcijama. U ovom probnom periodu biće izvršeno brojanje putnika, nakon čega bi, ukoliko sve bude u redu, išli sa definitivnom izmjenom trasa - istakli su iz resornog odjeljenja.