latinica  ћирилица
19/09/2019 |  12:59 | Autor: SRNA

Neformiranje vlasti - cilj izazivanja tenzija

U BiH se namjerno izazivaju tenzije u javnosti i među političkim akterima da ne bi bili primijenjeni rezultati izbora ni nakon skoro godinu dana, smatra član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ BiH Ljiljana Lovrić.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

- Moralno i politički odgovorno bilo bi da se svi vratitimo dogovoru na koji HNS i svi politički predstavnici Hrvata konstantno pozivaju. Cilj treba da bude završetak formiranja vlasti, zaustavljanje daljeg urušavanja BiH, institucija, izgradnja povjerenja i međunarodnog ugleda zemlje - rekla je Lovrićeva.

Ona je naglasila da bi prioritet trebalo da bude pronalazak rješenja i mjera koje će spriječiti negativni trend odlazaka iz BiH, saopšteno je iz HNS-a.

Lovrićeva je ocijenila da se deklaraciji SDA nepotrebno dao značaj jer je dokument nemoguće sprovesti.

- Političke ciljeve javno iskazivati je legitimno ako ne narušavaju demokratske postulate. No, jesu li oni realni, ali i opasni kada je riječ o BiH, drugo je pitanje - smatra Lovrićeva.

Ona je dodala da je za sprovođenje ciljeva opisanih u deklaraciji SDA, po važećem Ustavu i zakonima, potreban potpuni konsenzus svih u BiH, a toga nema.

- Drugi način je da budu nametnuti, što je nemoguće, jer da je neko prije 25 godina smatrao da BiH treba da bude organizovana na konceptu vladavine većine nad ostalim narodima, onda sigurno ne bi bila dejtonska - izjavila je Lovrićeva.

Lovrićeva napominje da se ovakva nepovoljna situacija u BiH negativno održava i na prilive stranih ulaganja, te spoljnotrgovinsku razmjenu.

- Ukupna strana ulaganja u BiH u 2015. godini iznosila su nešto više od 300 miliona KM, u 2018. oko 200 miliona, a za prvih šest mjeseci ove godine tek 45 miliona KM, dok je spoljnotrgovinski deficit za šest mjeseci ove godine veći za 12 odsto u odnosu na isti period 2018 - navela je Lovrićeva, koja je i rukovodilac Odjeljenja privrede Glavnog vijeća HNS-a.

Ona upozorava da izneseni podaci o teškoćama u poslovanju potvrđuju da je stanje u BiH alarmantno u svim segmentima i predstavljaju signal da se stanje hitno mora mijenjati.