latinica  ћирилица
19/09/2019 |  15:38 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Banjaluka: Počeo Treći kongres anesteziologa i reanimatologa

U Banjaluci je počeo Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola sa međunarodnim učešćem koji je okupio 130 učesnika i 40 predavača iz šest zemalja regiona i svijeta.
Banjaluka: Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola - Foto: SRNA
Banjaluka: Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bolaFoto: SRNA

Trodnevni kongres organizovali su Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Prema riječima predsjednika Udruženja anesteziologa i reanimatologa Srpske Darka Golića, predavači će predstaviti razne teme podijeljene u četiri sesije, a uz kongres je organizovano i osam radionica. 

- Drago nam je da imamo najprestižnije i najviđenije doktore iz šest zemalja koji će svoja iskustva podijeliti sa nama i to će biti način da usvojimo neka nova znanja - rekao je Golić, koji je i načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a Srpske.

On je naglasio da je osnovni cilj kongresa praćenje stanja u svijetu u ovoj oblasti i usvajanje znanja na dobrobit pacijenata u Srpskoj.

Šef Odjeljenja anestezije za porodiljstvo u Medicinskom centru u njujorškom naselju Bruklin Ivan Veličković rekao je da je u Srpsku došao zajedno sa šest kolega iz Amerike, podsjetivši da je ovdje boravio i prije dvije godine i da su iskustva pozitivna.

On je naveo da kolegama iz Srpske i regiona žele da prenesu svoja iskustva iz ove oblasti.

Kada je riječ o protokolima liječenja životno ugroženih pacijenata u Americi u odnosu na Srpsku i region, Veličković je rekao da su neke stvari veoma slične, dodavši da je cilj ovakvih kongresa da se vidi da li postoji mogućnost da neki protokoli i načini liječenja budu slični. 

- U Banjaluci postoji veoma dobar epiduralni program, a kada je riječ o anesteziji za carske rezove tu ima razlike. Međutim, uvijek postoji mogućnost da kao rezultat ovakvih susreta i mi i domaćini budemo bolji - naglasio je Veličković.

Predsjednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije Nebojša Lađević rekao je da su znanja i vještine anesteziologa u Srbiji i Srpskoj na zavidnom nivou.

Lađević, koji je i direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije, naglasio je da je u odnosu na svijet razlika jedino u opremi koju mogu da nabave i koliko često nešto što je skupo mogu i da primjenjuju.

Govoreći o onom što bi trebalo biti unaprijeđeno u oblasti anestezije, Lađević je naveo da je to postoperativni dio, intenzivna njega, jer je to nosi visoke troškove liječenja. 

- Svaki tim koji radi i u Srpskoj i Srbiji možemo ovog trenutka da izvučemo iz operacione sale i prebacimo recimo u Njujork i oni će sutra raditi i održati taj operativni program. Međutim, ono čime raspolažemo u postoperativnoj njezi, od moitoringa do lijekova, tu se razlikujemo, odnosno koliko možemo da potrošimo na jednog pacijenta. Tu smo više ograničeni - rekao je Lađević.

U okviru kongresa i nakon njegovog završetka biće organizovane radionice iz primjene ultrazvuka u regionalnoj anesteziji, regionalne anestezije u opstetriciji i primjene ultrazvuka u intenzivnoj medicini.

Tom prilikom instruktori će biti Kertis Bejsindžer i Samrat Vora iz Klinike "Mejo" te Ferne Brejvman sa Univerziteta "Јejl".