latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:16 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH potvrdilo - u oktobru putuju u Beograd na sastanak s Vučićem i Erdoganom

Članovi Predsjedništva BiH učestvovaće 8. oktobra u Beogradu na trilateralnom sastanku, sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Tajipom Erdoganom, i polaganju kamena temeljca za auto-put Beograd Sarajevo, u blizini Rače. Prije današnje, redovne sjednice, razgovarali su sa ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke.

Ukupna situacija i potreba da se dođe do kompromisa, te potreba da Predsjedništvo zbog svoje strukture predstavlja određenu vrstu lidera u toj priči – bila je osnovna tema sastanka članova Predsjedništva sa ambasadorima pet zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je nakon današnje sjednice da su trojica članova pokušali da dođu do kompromisa kada je riječ o formiranju vlasti, odnosno o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO. On je kazao da o tome nema kompromisa, odnosno nema nikakvih pomaka.

- Do nas je sad da vidimo šta ćemo i kako ćemo, kako izaći iz ove situacije kada je riječ o formiranju vlasti i u priči oko MAP-a, ANP-a, NATO puta. Ambasadori nisu imali prijedloge, nisu ni kritike. Slušali smo šta imaju da kažu, a mi smo rekli šta mislimo - rekao je Komšić.

Pesimizam zbog neformiranja vlasti na bh. nivou godinu nakon izbora iskazao je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov koji je ocijenio da je ova tema postala talac vještačkih problema i da su izgleda neke unutrašnje i spoljne snage jednostavno zainteresovane za održavanje statusa kvo, jer im odgovara trenutni sastav Savjeta ministara. Ivancov ističe i su inicijative SDA u suprotnosti sa Dejtonom.

- Očigledno je da su inicijative SDA koje predviđaju reformu ustava u suprotnosti sa temeljnim principima Dejtona i da su opasne, jer mogu izazvati rušenje sistema etničke ravnoteže, što može imati vrlo ozbiljne posljedice. Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju ovo prijetnjom svom položaju u zemlji - saopštio je Ivancov.

O deklaraciji SDA nije se, bar ne zvanično, razgovaralo u zgradi Predsjedništva BiH, gdje je održana redovna sjednica na kojoj su članovi Predsjedništva prihvatili poziv Aleksandra Vučića da 8. oktobra učestvuju na trilateralnom sastanku Srbija – BiH – Turska, kada bi trebalo da bude položen i kamen temeljac za auto-put Beograd-Sarajevo u blizini Rače.

A do tada trebalo bi i da se riješi pitanje graničnog prelaza i mosta Bratoljub između Bratunca i Ljubovije, za čiji je završetak Predsjedništvo prije mjesec obavezalo Savjet ministara da obezbijedi dodatna tri miliona maraka. Na stav Denisa Zvizdića da je za to potrebno usvojiti budžet, iz Predsjedništva danas odgovaraju da postoje budžetske rezerve. Reakcija na Zvizdićev stav stiže i iz Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ističe da Zvizdić već nekoliko godina opstruiše izgradnju graničnog prelaza i mosta Bratoljub.

- Srbija je svoj dio ispunila, sagradila most, koji sada stoji sagrađen bez upotrebe. To je za Ginisovu knjigu vjerovali ili ne - kaže Višković.

Ali, po ko zna koji put ponavlja Višković, tamo gdje prestaje zdrav razum nastaje BiH i most Bratoljub najbolji je primjer toga.