latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:57 | Autor: TANЈUG

Objavljena presuda za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Pet mjeseci od izricanja presuda Višeg suda o slučaju pokušaja za terorizam na izborni dan 2016. godine, objavljena je na sajtu te pravosudne institucije.
Viši sud u Podgorici - Foto: Novosti.rs
Viši sud u PodgoriciFoto: Novosti.rs

Presudu koja je upućena i stranama u postupku napisala je sudija Višeg suda Suzana Mugoša, koja je vodila ovaj proces.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore u roku od 15 dana.

Svjedok saradnik u ovom postupku je bio Saša Sinđelić, kojeg će, kako je odlučeno, Crna Gora izručiti Hrvatskoj, koja ga već sedam godina potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne od 21 godine, zbog krivičnih djela ubistva i teške krađe, počinjenim na hrvatskoj teritoriji.

Inače, presudom Višeg suda prvostepeno su osuđeni funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, na po pet godina zatvora, dok je vozač  DF Mihailo Čađenović osuđen na godinu i šest mjeseci.

Najviša kazna, za pokušaj terorizma izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.

Njima se na teret stavlja stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Nekadašnji komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, osuđen je za terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, na osam godina, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za ista krivična djela osuđeni su na po sedam godina.

Branki Milić izrečena je kazan od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet mjeseci, a Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i po.

Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu od godinu dana.