latinica  ћирилица
20/09/2019 |  21:22 ⇒ 21:55 | Autor: SRNA

Gradiška: Održani "Dani starih zanata, viteštva i tradicije" (FOTO)

Treća manifestacija "Dani starih zanata, viteštva i tradicije", na kojoj se predstavilo 17 zanatlija i nekoliko udruženja koja se bave očuvanjem tradicije, održana je danas u Gradišci.
Dani starih zanata, viteštva i tradicije u Gradišci - Foto: SRNA
Dani starih zanata, viteštva i tradicije u GradišciFoto: SRNA

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da izložba starih zanata treba sve da podsjeti kako se nekada živjelo i radilo, te da građani, posebno djeca i mladi, vide koji su to zanati nekada bili traženi, a danas zbog novih tehnologija polako nestaju.

- Želimo da prenesemo novim generacijama kako se nekada živjelo i proizvodilo na ovim prostorima, te da sačuvamo kulturnu baštinu Gradiške i Republike Srpske - naglasio je Adžić.

Direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević naveo je da se na izložbi starih zanata predstavilo 17 zanatlija i nekoliko udruženja koja se bave očuvanjem tradicije ovog kraja.

- Održan je i koncert etno-grupe Iva - rekao je Blagojević.

Sepetar Dušan Stanišljević iz Turjaka rekao je da se platenjem sepeta bavi tridesetak godina, a ovu vještinu naučio je od svog oca.

Dani starih zanata, viteštva i tradicije u Gradišci

- Sepeti su se nekada mnogo više prodavali i koristili, ali i danas može nešto da se zaradi - rekao je Stanišljević i dodao da je za pletenje jednog sepeta potrebno oko tri časa, dok mnogo više vremena iziskuje priprema materijala.

Kovač Rajko Bakić iz Kruškika naveo je da je ovaj zanat u djetinjstvu naučio od svog oca, ali se njime intenzivnije počeo baviti prije tridesetak godina.

- Posla i dalje ima, ali mnogo manje nego ranije - rekao je Bakić.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je u gradskom parku organizovano "viteško selo", koje je zamišljeno kao velika dječija igraonica u kojoj je pokazano mačevanje vitezova, dječije mačevanje, gađanje lukom i strijelom, škola jahanja, te razni poligoni i takmičenja za mališane.

- Pokušavamo da bar na jedan dan djeci vratimo viteške igre i da ih vidimo kako se svemu tome raduju - naglasio je Vujinović.

Dani starih zanata, viteštva i tradicije u Gradišci

Glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica rekao je da je njegov zadatak bio da u interekciji sa djecom prikaže viteški život i vještine, te jahanje konja.

- Prikazali smo i borbu viteza na konju i viteza na zemlji, da bi ukazali na nadmoć viteza konjanika kojeg krasi elegancija pokreta i istorijska dimenzija spoja konja i čovjeka - naveo je Vujinović.

U "viteškom selu" učestvovali su kozarački vitezovi "Rusag", Narodno pozorište Republike Srpske sa svojim replikama srednjovjekovnih nošnji, glumci i animatori iz Banjaluke, konjički klub "Posavko", Lovačko udruženje "Prosara", Uduženje "Most" i Kulturno-umjetničko društvo "Kolovit" iz Gradiške.

Manifestaciju "Dani starih zanata, viteštva i tradicije" su u okviru "Gradiške jeseni 2019" organizovali Kulturni centar Gradiška i gradski Zavičajni muzej.