latinica  ћирилица
21/09/2019 |  07:25 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske sa liderima stranaka kod Vučića (FOTO/Pres nakon sastanka na RTRS)

U Beogradu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.
Sastanak u Beogradu - Foto: RTRS
Sastanak u BeograduFoto: RTRS

Nakon sastanka predviđena je Pres konferencija koju možete pratiti na RTRS-u i na našem portalu.

Sastanku u Generalnom sekretarijatu predsjednika Srbije prisustvuju i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Prisustvuju i predsjednici Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Socijalističke partije Petar Đokić.

Sastanku prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Foto: RTRS

Kako je ranije najavljeno, najviši zvaničnici Srpske i lideri parlamentarnih stranaka, upoznaće Vučića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i problemima nastalim nakon što je SDA usvojila antidejtonsku programsku deklaraciju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će u Beogradu razgovarati sa predstavnicima svih značajnijih političkih stranaka u Republici Srpskoj u želji da se sačuva mir u regionu.

- Razgovaraćemo o tome jer mi želimo da očuvamo mir za srpski narod da se izborimo za mir, da ne ugrozimo ni napredak Srbije jer mi brže napredujemo nego drugi - rekao je Vučić.

On je za Televiziju Pink rekao da Srbiji ne treba zaustavljanje tog napretka "ni na koji način i ni po koju cijenu".

Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da sastanak u Beogradu, ne predstavlja nikakvu "skrivenu zavjeru", te naglasio da postoji međunarodna zavjera protiv BiH.

Dodik je rekao da da će u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o situaciji u BiH i uzrocima ovakvog stanja, te dodao da je visoki predstavnik najviše odgovoran za ovakvu situaciju jer donosi odluke i zakone koje su protivpravne.

- Srbija je najvažnija zemlja za region i njegovu stabilnost, a Vučić pokazuje sposobnost da u veoma delikatnim okolnostima održava dijalog i stabilnost u njemu. Sasvim je logično da jednoj takvoj ličnosti, koja je poštovana od mnogih iz međunarodne zajednice, mi predočimo situaciju u BiH - istakao je Dodik.

On smatra da povremeno treba držati sastanke sa Vučićem, samim tim jer je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i jednako odgovorna, kao i sve druge potpisnice, za mnoga dešavanja u BiH.