latinica  ћирилица
21/09/2019 |  14:32 ⇒ 16:38 | Autor: RTRS

Vučić pozvao na smirivanje tenzija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom i pozvao sve političke aktere u BiH na smirivanje tenzija.

Vučić je rekao da je politika Srbije prema deklaraciji SDA veoma uzdržana, te pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srpske Željku Cvijanović i sve ljude iz Republike Srpske da pokažu punu uzdržanost i ne reaguju prenagljeno, nego u skladu intresima Srpske i Srbije, pa i BiH.

On je pozvao predstavnike iz Republike Srpske da ne reaguju prenagljeno u interesu Srpske, ali i BiH.

- Treba da damo sve što možemo od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob bi značio ekonomski krah i kraj dobre budućnosti za sve nas. Zato je važno da pokušamo još jednom da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona - istakao je Vučić.

On je na konfernciji za novinare nakon sastanka sa Dodikom i liderima parlamentarnih partija u Srpskoj rekao da Srbija poštuje postojanje jedne države BiH, dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH sa svim njihovim nadležnostima i kompetencijama i dogovor tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka.

- Ta pozicija Srbije je apsolutno principijelna, nepromenjena i nepromenjiva. Dejton može da se menja jedino dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog nad druga dva naroda. To moraju da znaju svi, jer postoje garanti sprovođenja Dejtona - istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je siguran da ideje u deklaraciji SDA nisu samo ideje jednog naroda i njihovih političkih predstavnika, već i dijela međunarodne zajednice koja to nije željela otvoreno da podrži, ali bi voljela da to vidi, ukoliko bi to moglo da prođe uz saglasnost Srba i Hrvata.

- To ste mogli da vidite i kroz najave pojedinih važnih političkih predstavnika najznačajnijih svjetskih sila. U to niko ne treba da ima bilo kakvu sumnju niti po tom pitanju postoje bilo kakve dileme - rekao je Vučić.

Ne želeći da posebno daje svoj sud o deklaraciji SDA, Vučić je naveo da je Srbija u skladu dobre vjere i savjesnog ponašanja pozvala predstavnike iz Srpske na sastanak u Beograd, gdje se razgovaralo o toj deklaraciji, o kojoj su predstavnici Srpske iznijeli jedinstven stav koji govori protiv te deklaracije.

- Uvijek ću biti uzdržan i zato ne mogu da prihvatim osudu onih koji bi Srbiji da zabrane da brine o svom narodu i Republici Srpskoj - istakao je Vučić, koji je rekao da je zabrinut jer je na današnjem sastanku slušao zabrinute ljude.

On je dodao da su ljudi iz Srpske saglasni po pitanju opstanka Republike Srpske, da imaju veoma negativan odnos prema deklaraciji SDA, kao i da imaju odnos poštovanja prema Srbiji i želju za najbližim i najboljim odnosima sa Srbijom.

Vučić je rekao da je politika Srbije razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti i apelovao na smirivanje tenzija u ime Srbije, jer je svima potreban mir i rast ekonomije.

- Šta može da se kaže kada neko sa bošnjačke strane sa indignacijom obacuje sudski progon potencijalnih ratnih zločinaca, jer ih smatra herojima, a da su zločinci, valjda, samo Srbi - rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija biti uz svoj narod i neće ponoviti odnose od prije kada je uvodila sankcije Srpskoj, što je mnogo koštalo, kako u životima ljudi, tako i ekonomskom bogatstvu.

Vučić je istakao da danas između Srbije i Srpske ne postoje nikakvi sukobi.

On je rekao da se Srbija ne miješa u nečije unutrašnje stvari, već da njene obaveze proističu iz toga što je potpisnica Dejtonskog sporazuma, a to su da Srbija i BiH priznaju jedne drugu, a Srbija je kao potpisnica obavezna da održava trajni mir.

- Srbija je dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, i na svako njegovo kršenje je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud - rekao je Vučić.

Za one koji su namjerno nepismeni ili se prave nepismeni, Vučić je podsjetio da se jedini nije miješao kada je bila izborna kampanja u BiH, iako je "lider jedne zemlje EU govorio na mitingu u Mostaru, dok je predsjednik Turske svoju kampanju za turske izbore počeo iz jednog grada u BiH".

- Čini se da neki smatraju da Srbija dok postoji, da će biti suviše velika i jaka, a i kada bi je skoro uništili i dalje ne bi bila onoliko mala koliko bi neki željeli u regionu i svijetu - rekao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji, a vjeruje i u Republici Srpskoj, postoji opredjeljenje za strateški dijalog sa Bošnjacima, da se kroz dijalog rješavaju problemi.

Vučić je istakao da Srbiji nikada nije smetalo kada je bošnjaćki član Predsjedništva BiH i član SDA Šefik DŽaferović dolazio u Rašku/Sandžak u Srbiji, iako su njegovi domaćini govorili o specijalnom statusu za Sandžak, mada to nepostoji kao posebna kategorija u Ustavu Srbije.

- I na to smo ćutali, jer nam je važniji mir i dobar život sa Bošnjacima - rekao je Vučić, dodajući da vjeruje da je i Bošnjacima u Srbiji u Raškoj važniji auto-put od Požege do Duge poljane, nego bilo šta drugo.

On je zahvalio Dodiku na ranijoj inicijativi da Srpska i Srbija zajednički obilježavaju događaje iz prošlosti.

Vučić je rekao da je Srbija prihvatila današnju inicijativu Dodika da zajednički Srbija i Srpska pristupe formiranju jedinstvene srpske dijaspore, koja ne bi bila omeđena teritorijalnim pitanjima, a što je na različite načine rješavano u prethodnih 100 godina.

On je dodao da je na sastanku dobijena podrška svih o nastavku pružanja podrške Srbije Srpskoj, te da će Srbija gledati da ekonomski pomogne koliko može i FBiH, naročito tamo gdje žive Srbi.

Vučić je najavio da će u narednim danima ili nedjeljama jedan mali pogon državne fabrike iz Srbije biti osnovan u Drvaru, koji će uposliti više od 100 ljudi, što je konkretna pomoć Srbije, koja na taj način želi da rješava probleme.

Povezani vijesti:

Dodik nakon sastanka u Beogradu poručio: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet