latinica  ћирилица
21/09/2019 |  16:32 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Dodik: Odbacujemo deklaraciju SDA, Srpska je prioritet; Vučić pozvao na smirivanje tenzija

U Beogradu je održan najavljeni sastanak zvaničnika i lidera najvećih političkih partija iz Republike Srpske, sa rukovodstvom Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srpska odbacuje Deklaraciju SDA. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na smirivanje tenzija i izbjegavanje sukoba, koji bi, kako je rekao, značio kraj za sve nas.

Deklaraciju koja pokazuje trajno opredjeljenje da se izbrišu Srbi sa ovih prostora, srpski predstavnici odbacili su kao antisrpsku i antidejtonsku. Na sastanku je ustanovljena potreba da se brani Republika Srpska, a ukoliko SDA ne povuče ova dokumenta, ne smijemo biti naivni i neoprezni, poručio je Milorad Dodik.

- Uvijek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvijek smo stradali i bili pobijeni i to ne treba da dozvolimo u ovom vremenu. Od Srbije smo tražili da nam pomogne, u situaciji da je to potrebno, sa stanovišta osposobljavanja naših bezbjednosnih jedinica jer ne treba biti naivan - naglasio je Dodik.

Vučić je poručio svima koji ga optužuju za uplitanje, da je Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma dužna da štiti mir i stabilnost u BiH i obavezna je da reaguje kada neko želi da ih naruši. Naveo je i da ideje u deklaraciji nisu samo ideje Bošnjaka, već i dijela međunarodne zajednice, koja bi to voljela da vidi, ali ne smije otvoreno da podrži.

- To ste mogli da vidite i kroz najave pojedinih važnih političkih predstavnika najznačajnijih svjetskih sila. U to niko ne treba da ima bilo kakvu sumnju, niti po tom pitanju postoje bilo kakve dileme - naveo je Vučić.

Јedinstveni u osudi i razumijevanju šta je zapravo deklaracija, bili su svi predstavnici Srpske. Razlikovala su se, kažu, samo mišljenja o koracima koje treba preduzeti. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da će pokušati u Republici Srpskoj izgraditi politički konsenzus kako bi dali jasan odgovor. Taj odgovor mora se donijeti u Narodnoj skupštini.

- Ići ćemo na Narodnu skupštinu i predložićemo odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata traži aktivaciju naših prava na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Mislim da je to nešto što treba da uradimo - rekao je Dodik. 

Vučić je zatražio od srpskih predstavnika da ne prenagljuju i učine sve što je moguće da izbjegnu sukob.

- Treba da damo sve što možemo od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob bi značio ekonomski krah i kraj dobre budućnosti za sve nas. Zato je važno da pokušamo još jednom da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona - rekao je Vučić.

Rijetki zajednički sastanak srpskih zvaničnika i lidera najvećih partija, izrodio je i novu zajedničku inicijativu, a to je da Srpska i Srbija formiraju jedinstvenu srpsku dijasporu.