latinica  ћирилица
21/09/2019 |  21:51 ⇒ 22/09/2019 | 09:16 | Autor: RTRS

Kesić: Amerikanci blagi prema SDA

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je da deklaracija SDA koja afirmiše unitarizam gura BiH u duboku i ozbiljnu krizu, te raspad.

- Nema volje SDA i bošnjačkih lidera da BiH unaprijedi svoj put prema EU. Čak mislim da SDA nije opredijeljena da BiH uđe u EU, jer postavljaju uslove koji nemaju veze sa evropskim putem i dogovorom da se formira Savjet ministara - rekao je Kesić u naš Dnevnik plus.

On je naveo da je bilo prijeko potrebno iskazivanje jedinstva političara iz Srpske, koji su se danas sastali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- To je dobro došlo i konačno možemo govoriti o jedinstvenom stavu s ciljem da Srpska izgradi što bolju poziciju za buduće pregovore i sa međunarodnom zajednicom - rekao je Kesić.

Istakao je da je očigledno da je SDA, ranije primivši određene signale iz dijela međunarodne zajednice, krenula u radikalizaciju sastavljanjem deklaracije koja je dovela u pitanje konstitutivnost naroda u BiH, zbog čega Srpska mora da brani svoje pozicije.

Kesić je istakao da je bila blaga osuda deklaracije iz američke Ambasade u BiH, dok su lideri iz Srpske, s druge strane, predmet mnogo oštrijih njihovih osuda.

- Ta izjava Amerikanaca o deklaraciji je stidljiva i oni moraju biti mnogo ravnopravniji u pristupu stvarima u BiH kada je riječ o Dejtonskom sporazumu. Nažalost, stalno se gleda kroz prste SDA - rekao je Kesić.

Kada je riječ o pristupanju BiH NATO-u, Kesić je rekao da su uslovi SDA u tom pogledu neiskreni, jer postoji konsenzus prema članstvu u EU, dok istovremeno građani Srpske ne žele članstvo u taj vojni savez.

- SDA ne želi taj put i nije u tom smislu odlučna. Više ga koristi kao izgovor da postigne veću centralizaciju BiH i jača institucije te države nauštrb entiteta i kantona - objasnio je Kesić.