latinica  ћирилица
22/09/2019 |  07:45 ⇒ 07:51 | Autor: sputniknews.com

Američki mediji: Iran sprema nove napade na Saudijsku Arabiju

Iran se sprema za nove napade na Saudijsku Arabiju, o čemu su informisali inostrane diplomate neki lideri jemenskih pobunjenika-Huta, piše Vol Strit džurnal.
Iranska avio-baza - Foto: AP
Iranska avio-bazaFoto: AP

List piše da je dio lidera Huta #podiglo uzbunu o mogućem novom napadu, nakon što su pali pod pritisak Irana koji zahteva od njih da odigraju u tome svoju ulogu".

Iako se na Zapadu izjave Huta gledaju sa skepsom, "SAD i Saudijska Arabija su dobili ove podatke od izvora koji su dobili informacije od Huta". Saudijska Arabija je zbog toga aktivirala mjere bezbjednosti.

Predstavnik Huta Mohamed Abdul Salam je negirao da su strani diplomati dobili bilo kakva upozorenja o potencijalnim iranskim napadima. 

Američki list objašnjava potencijalno curenje informacija time da u rukovodstvu Huta postoje nesuglasice povodom toga koliko ozbiljno se može osloniti na Iran. 

Podsjetimo, nekoliko postrojenja naftne i gasne kompanije "Saudi Aramko" napadnuto je 14. septembra bespilotnim letjelicama i raketama. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se Saudijska Arabija bori u koaliciji arapskih država. Uprkos tome, američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran. Teheran je ove optužbe nazvao lažima.