latinica  ћирилица
22/09/2019 |  15:59 ⇒ 16:09 | Autor: RTS

Pariz: Otvorena izložba "Srbija u Velikom ratu 1914-1918"

Izložba "Srbija u Velikom ratu 1914-1918" otvorena je u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Izložbu su organizovali Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane Srbije, Istorijski arhiv Požarevac i Kulturni centar Srbije u Parizu, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.
Pariz- izložba "Srbija u Velikom ratu" (Foto:ministarstvo odbrane) -
Pariz- izložba "Srbija u Velikom ratu" (Foto:ministarstvo odbrane)

Obraćajući se brojnoj publici na svečanom otvaranju izložbe, direktor Vojnog arhiva Goran Petrović istakao je da su organizatori izložbe čuvari istorije srpske vojske i da svojim radom daju pun doprinos da se sjajne i slavne pobjede srpske vojske, izvojevane u borbama za slobodu, ne zaborave.

- Malo je naroda bilo uvijek na pravoj strani istorije, na strani dobra. Malo je malih naroda svojim žrtvovanjem upisano velikim slovima u svjetsku istoriju. I svojim ratovodstvom, uvijek odbrambenim. Zato ovom izložbom podsjećamo na značajne ličnosti, presudene bitke, velike gubitke i velike pobjede - rekao je Petrović.

Naglasio je da srpski vojnici, koji su na svojim plećima iznijeli te presudne istorijske trenutke i koji su tokom godina Prvog svjetskog rata ispisivali najsvetije i najsvjetlije stranice srpske vojne istorije, ne smiju biti zaboravljeni u hodnicima istorije.

Istakao je da se izložbom "Srbija u Velikom ratu 1914-1918" podsjećamo zajedničke istorije tokom koje su se francuski i srpski vojnici prepoznavali kao "braća po oružju" i "braća po idealima", a prije svega po ljubavi prema slobodi.

Na izložbi je predstavljen izbor od 280 istorijskih dokumenata i fotografija i 60 muzejskih predmeta, koji prikazuje istinitu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svjetskom ratu, s posebnim osvrtom na diplomatsko angažovanje i kontakte Srbije sa savezničkim silama – Francuskom, Velikom Britanijom i Rusijom.

Postavka predstavlja doprinos kulturi pamćenja, sjećanja i trajanja, kao gradivni materijal srpskog nacionalnog identiteta.

Ova izložba organizovana je povodom obilježavanja stotinu godina od Versajske mirovne konferencije u Kulturnom centru Srbije u Parizu i otvorena je do 19. oktobra.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici organizatora izložbe, načelnik štaba Kopnene vojske oružanih snaga Francuske general Bernar Barera, kao i brojne zvanice iz vojnog i diplomatskog kora.