latinica  ћирилица
22/09/2019 |  18:23 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Stevandić: SDS i PDP relativizuju opasnost od deklaracije SDA

Predstavnici vladajuće većine Republike Srpske tvrde, da SDS i PDP pokušavaju relativizovati opasnost od deklaracije, kojom SDA traži ukidanje Republike Srpske.

Nisu zadovoljni ni što su politički faktori iz Srpske, na sastanku kod Vučića, više insistirali na razlikama, nego na podudarnostima mogućih odgovora na novonastalu krizu. Koliko je kriza produbljena, svjedoče i najnovije izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića.

Mnogi u Srpskoj zanemaruju činjenicu da je dugogodišnje zalaganje SDA za "republiku BiH" sa većinskim narodom, postalo izrazito opasno, kad su te težnje zvanično objavljene kao strateški ciljevi. Rekao je ovo za ATV potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić i naglasio da je takva politika nesumnjivo ugrožava Republiku Srpsku. Špirić je namjeru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da obezbijedi jedinstven odgovor na ovaj izazov nazvao dobrodošlom.

- Deklaracija SDA je ozbiljno zvono za uzbunu svim političkim faktorima u Republici Srpskoj. Nažalost, neki koji vrše vlast u ime Republike Srpske u Sarajevu daju joj politikantski karakter, ali kad pročitate tu deklaraciju, to je kontinuitet bošnjačke muslimanske politike od Islamske deklaracije - istakao je Špirić

Učesnik razgovora u Beogradu, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić žali što kod predsjednika Srbije, koja je garant dejtonskog statusa Republike Srpske, nije iskazano željeno jedinstvo. Po njegovom mišljenju, SDS i PDP relativizuju opasnost namjera SDA.

- Upoređivati deklaraciju SDA sa deklaracijom HNS-a je besmisleno. Upoređivati je sa deklaracijama domaćih stranaka, čiji je tekst zasnovan na međunarodnom pravu znači da taj dokument SDA pokušavate banalizovati. On se ne može banalizovati i dobiće odgovor u Narodnoj skupštini - rekao je Stevandić.

Gotovo nevjerovatno zvuči izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da deklaracija SDA, koja predviđa ukidanje entiteta i osnivanje regija, ne sadrži ništa opasno za Republiku Srpsku. Istovremeno, u inicijativama srpskog člana Predsjedništva BiH vidi, kako kaže, velikosrpsku politiku.

- Histerične reakcije Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog sporazuma. Dodik to radi plasirajući teze o "ugroženosti srpskog naroda" i "pravu na samoopredjeljenje", što su teze koje je Miloševićev režim plasirao devedesetih godina prošlog stoljeća kao uvod u agresiju - rekao je DŽaferović.

Da je DŽeferovića i njegove stranačke kolege u radikalizaciji politike ohrabrio specijalni američki izaslanik za Balkan Metju Palmer, smatra šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić. Prema njegovim riječima, SDA napuštanjem politike dogovora, BiH uvodi u raspad.

- Mi smo ušli u baš ozbiljnu krizu, gdje nema volje SDA i bošnjačkih lidera da ova zemlja unaprijedi put ka Evropskoj uniji - naveo je Kesić.

Da DŽaferović ne pokazuje ni volju za smirivanjem tenzija između Bošnjaka i Hrvata, ističe i HDZ BiH. Na DŽaferovićevu izjavu da je HVO bio u službi udruženog zločinačkog poduhvata, uzvraćaju tvrdnjom da on ne može biti u političkom vrhu BiH jer je, kako je navedeno, pomagao mudžahedine koji su učestvovali u jednom od najkrvavijih terorističkih napada koje svijet pamti.