latinica  ћирилица
23/09/2019 |  16:08 | Autor: SRNA

Prijetnje Pupovcu - novi dokaz mržnje prema Srbima

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta istakao je da je "najnoviji ustaški napad" Udruženja hrvatskih ratnih vojnih invalida na predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca samo jedan u nizu dokaza da je "Hrvatska država bijesne mržnje i netrpeljivosti prema Srbima".
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta u saopštenju ističe da je predsjednik Glavnog odbora Hvidre Јosip Periša "samo potvrdio da je pravi ustaša jer je u svom govoru iznio niz ustaških teza, među kojima i da Pupovac sprovodi velikosrpsku politiku u Hrvatskoj i da je zloćudni tumor na tijelu Hrvatske".

Prema njegovim riječima, Periša u svojoj izjavi najavljuje oštre mjere protiv Pupovca, što se može tumačiti pozivom na linč lidera preostalih Srba u Hrvatskoj.

Linta ističe da su upravo hrvatski veterani zajedno sa HDZ-om, Katoličkom crkvom i hrvatskom dijasporom bili glavni nosioci realizacije ustaškog projekta stvaranja "velike Hrvatske" bez Srba.

- Hvidra je samo jedna od mnogih hrvatskih veteranskih organizacija koje baštine tradicije ustaštva i čiji su idoli, između ostalih, poglavnik Ante Pavelić, komandant čuvene po zlu Crne legije Јure Francetić i nadbiskup /Alojzije/ Stepinac - navodi Linta.

On je dodao da se Periša i mnogi hrvatski veterani ne odriču ustaškog slova "U", ustaškog pozdrava "Za dom spremni!", ustaškog grba koji počinje sa prvim bijelim poljem i zloglasnog uzvika "Ubij Srbina!".

"Ne smije se nikad zaboraviti činjenica da je Јosip Periša zajedno sa ostalim hrvatskim veteranima učestovao u Tuđmanovom ustaškom i zločinačkom projektu brutalnog protjerivanja srpskog naroda sa njihovih vjekovnih područja, planskog ubijanja Srba i sistematskog uništavanja i pljačkanja srpske imovine", napominje Linta.

Linta podsjeća da je najnovniji napad na Pupovca uslijedio zbog toga što je u intervjuu ljubljanskom listu "Delo" rekao punu istinu da je novi talas ustašizacije Hrvatske i rehabilitacije genocidne NDH započeo nakon oslobađajuće presude ratnim zločicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u novembru 2012. godine u Haškom tribunalu, a da je ojačao nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine i traje do danas.