latinica  ћирилица
26/09/2019 |  19:01 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Banjaluka dobila bistu Petra Petrovića Njegoša

U centru Banjaluke danas je otkrivena bista Petra Drugog Petrovića Njegoša, dar Srpske pravoslavne crkve povodom 800 godina samostalnosti SPC i kao znak zahvalnosti gradu.

Bistu su u dvorištu Arhiva Republike Srpske otkrili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i starješina hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović. Bista je rad jednog od najvećih srpskih vajara Sretena Stojanovića, a postament je uradio akademik Milivoje Unković.Radojičić je istakao da je Njegoš jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, pogotovo imajući u vidu vrijeme i okolnosti u kojima je stvarao, početkom 19. vijeka.

- Mnogo ideja kojima se bavio i danas su otvorene, od borbe za nacionalnu slobodu, očuvanje jedinstva naroda, obezbjeđivanja zakona i pravde, uvođenja države na prostorima na kojima je djelovao, pa do njegovih svevremenih književnih poruka - naveo je Radojičić.

Starješina hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović istakao je da se veličina jednog naroda mjeri bogatstvom njegove istorije.

- Ne treba se bojati da jedan narod ne pretjera u proslavljanju svojih svetitelja i učitelja, vitezova, rodoljuba i dobrotvora, već se treba bojati da narod ne zatvori kapiju sjećanja i prepusti zaboravu imena velikih i svetih iz roda svoga - poručio je Maksimović.

On je naglasio da je "gorostasni vladika Njegoš nogama hodio po stjenama, a umom svojim se uzvišavao do nebesa, rukama branio i očuvao svoj narod, a srcem saosjećao bol i stradanja vascjelog roda čovječjeg".

- Ova bista opominje na slobodu za koju se najviše borio Njegoš i koja je za njega od svih zemaljskih dobara najveće dobro - dodao je Maksimović.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da su biste autentična obilježja važnih ličnosti čija su djela i danas živa.

- Ovo je način da se velikim ljudima odužimo za sve što su uradili i da njihovo djelo ostavimo u nasljedstvo budućim generacijama. Kulturno nasljeđe nešto što svi moramo poštovati - poručila je Trivićeva.

Direktor Republičkog sekreterijata za vjere Dragan Davidović rekao je da SPC bistu darovala Banjaluci kao izraz zahvalnosti za harmoniju koja većtridesetak u ovom gradu vlada između Crkve i države.

- Ovom bistom Banjaluka dobija veliki biser na spoju ulica Svetog Save i Petra Prvog Karađorđevića - dodao je Davidović.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je bista dar Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka gradu kao znak zahvalnosti i povodom 800 godina samostalnosti SPC u čije su temelje sebe ugradili mnogi srpski velikani.

- Među srpskim velikanima je, prije svega, Sveti Sava, čije ime nosi ova aleja u kojoj se spomenik nalazi, ali i Njegoš kao pjesnik, državnik i vladika - kaže Stojnić.

Na svečanosti je nastupilo Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo" iz Banjaluke, a o Njegošu je besjedio akademik Ranko Popović.

Svečanosti su prisustvovali i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, direktori obrazovnih i ustanova kulture i druge ugledne ličnosti.