latinica  ћирилица
28/09/2019 |  17:23 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Delegacija Srpske ponovo na obilježavanju godišnjice proboja Solunskog fronta (FOTO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović ukazao je na značaj učešća delegacije Srpske poslije četiri godine u protokolu kojim se obilježava 101 godina od proboja Solunskog fronta budući da je u toj bici s njenih prostora učestvovalo 25.000 dobrovoljaca.

Milunović je danas položio vijence na spomenik srpskim dobrovoljcima na Vojničkom groblju Zejtinlik, a potom i na spomenike stradalih vojnika zemalja saveznika u Velikom ratu - Rusije, Grčke, Francuske, Italije i Engleske. 

- Žao mi je što je protekli period bio zanemaren, a veoma je važno jer se Republika Srpska tamo pominje - rekao je Milunović Srni.

On je istakao da je malo gradova u Republici Srpskoj koji nisu dali solunske dobrovoljce. 

- Veliki broj naših predaka je učestvovao u toj bici. U proboju Solunskog fronta sa prostora koji su bili pod Austorougarskom, znači sa naših prostora, učestvovalo je 25.000 boraca od ukupno 140.000, koliko je brojalo šest srpskih divizija - podsjetio je Milunović.

Polaganje vijenaca na spomenik srpskim dobrovoljcima (Foto: SRNA)

On je napomenuo da je Srbija bila najstradalnija zemlja u Prvom svjetskom ratu u odnosu na broj stanovnika i da je jedna trećina srpskog stanovništva u tom ratu stradala.

Milunović će sutra sa delegacijom Srbije, u okviru protokola obilježavanja 101 godine od proboja Solunskog fronta, položiti vijence u Polikastru gdje je podignuti spomenici savezničkim armijama i vladarima zemalja pobjednica.

Posjeta Grčkoj biće završena sutra, a potom će u mjestu Udovo u Sjevernoj Makedoniji, 25 kilometara od graničnog prelaza Đevđelija, delegacije Srpske i Srbije zajedno položiti vijence na spomen-kosturnicu, gdje su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih vojnika koje su ubili Bugari u Prvom svjetskom ratu.

Milunović je podsjetio da su 1915. godine Bugari mučki napali jednu manju srpsku jednicu od 450 vojnika. Tada je 261 vojnik poginuo, a 97 je ranjeno.

Na tom mjestu je u vrijeme Kraljevine Јugoslavije izgrađena spomen-kosturnica u kojoj su posmrtni ostaci još 2.000 srpskih vojnika koji su poginuli na području Đevđelije, Strumice, Dojrana i mjesta Negotino. 

- Bugarske snage su mučki napale srpsku vojsku, presjekle joj odstupnicu prema Grčkoj i natjerale na albansku golgotu -  istakao je Milunović i dodao da Srbi duguju ogromnu zahvalnost grčkom narodu, jer nisu napali srpsku vojsku.