latinica  ћирилица
30/09/2019 |  15:37 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Zajedno jačati nacionalni identitet

Od naredne školske godine, kroz nastavne planove i programe potrebno je dodatno edukovati učenike o svim aspektima značaja nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda, poručili su ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor Republičkog pedagoškog zavoda, Predrag Damjanović.

Ministarka Trivić i Damjanović razgovarali su sa direktorima republičkih ustanova kulture, o programu jačanja nacionalnog identiteta kroz obrazovni sistem i kulturu.


Naglasak će biti na razvoju nacionalnog identiteta kroz jezik, pismo, umjetnost i kulturu, istakla je resorna ministarka. Plan je da se kroz nastavne planove i programe đaci dodatno obrazuju o značaju nacionalnog kulturnog identiteta Srba.

- Ali isto ćemo organizovai posjete naših školaraca svim ustanovama kulture da kroz programe koje nunde te kulturne ustanove ili kroz specijalizovane obrazovne programe koji će biti realizovani u samim ustanovama kulture - rekla je Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

U ustanovama kulture insistiraju da posjete budu obavezne i organizovane i za đake iz udaljenih mjesta. Školske planove i programe, smatraju, potrebno je prilagoditi vremenu u kojem đaci uče, a to znači da bi sadržaje trebalo predstaviti đacima na njima prihvatljiv i zanimljiv način.

- Govorim vam iz ličnog iskustva prilikom obilaska spomen sobe Petru Kočiću djeca postaju radoznala postavljjaju pitanja djeca izlaze sa određenim impresijama i ono što je najvažnije sa osjećajem nacionalnog ponosa - naglasila je Ljilja Petrović Zečić direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je da je na dodatnom edukovanju đaka, neophodna saradnje svih relevantnih ustanova u ovoj oblasti i da ustanove kulture moraju biti dostupne svim đacima.

- Ali takođe da ustanove kulture budu spremne da u sva ona mjesta škole koje nisu u mogućnosti da dođu, da budu spremni u te škole da odu i to će biti za tu školu i za to mjesto jedan poseban događaj - smatra Predrag Damjanović direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Đacima je potrebno pružiti ovakav način obrazovanja, poruka je s današnjeg sastanka, jer je funkcionalno znanje imperativ svih kulturno- obrazovnih ustanova.