latinica  ћирилица
02/10/2019 |  13:30 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Višković: Skrivena namjera Bošnjaka iza apelacije u vezi sa smrtnom kaznom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da iza apelacije koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske uputio Ustavnom sudu BiH stoji skrivena namjera jer su upravo oni prije deset godina blokirali donošenje ustavnih amandmana kojima je bilo predviđeno brisanje smrtne kazne iz Ustava Srpske.

- Klub Bošnjaka je nekorektan. Bio sam poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i prije 10 godina smo pokrenuli priču u vezi sa ustavnim amandmanima da bi iz Ustava bila izbrisana smrtna kazna, što je bila obaveza i na osnovu evropskih konvencija, a oni su to zakočili. Apsurdno je da sada oni podnose apelaciju Ustavnom sudu. To je za rubriku vjerovali ili ne - rekao je Višković novinarima u Mrkonjić Gradu.

Prema njegovim riječima, skrivena namjera Kluba Bošnjaka se ogleda u tome da žele sebe da etiketiraju kao legalnog podnosioca inicijativa.

- Vjerovatno će sljedeća njihova inicijativa biti u vezi sa Danom Republike ili imenom Srpske. Ovo je probni balon i smatram da ovaj potez nije korektan - naglasio je Višković.

Ustavni sud BiH trebalo bi da za dva dana donese odluku o apelaciji Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske koja se tiče ukidanja smrtne kazne, odnosno brisanja te odredbe iz Ustava.