latinica  ћирилица
03/10/2019 |  08:02 | Autor: RTS

Kreće Evroliga, Zvezda gostuje Panatinaikosu (VIDEO)

Poslije više od četiri mjeseca pauze, počinje nova sezona u proširenoj Evroligi. Osamnaest timova, a među njima i srpski i regionalni prvak Crvena zvezda, nadmetaće se za titulu najboljeg košarkaškog tima na Starom kontinentu.
Kreće proširena Evroliga, Zvezda predstavlja Srbiju i region - Foto: RTS
Kreće proširena Evroliga, Zvezda predstavlja Srbiju i regionFoto: RTS

Nova, jubilarna dvadeseta po redu sezona u najjačem košarakom takmičenju u Evropi razlikovaće se od prethodne po broju timova učesnika, a samim tim i po broju utakmica koje će biti odigrane u regularnoj sezoni (biće čak šest sedmica sa po dva meča).

Davanjem dvogodišnjih licenci Bajernu iz Minhena i francuskom Asvelu, broj klubova od ustaljenih 16 "popeo" se na 18, a sezona je samim tim logično produžena na 34 runde.

Koncept plej-ofa ostao je isti, pa će tamo ići osam prvoplasiranih, koji će se poslije igranja na tri pobjede boriti za put u Keln, gdje će se u maju 2020. godine održati fajnal-for.

Srbija će, kao dokazana zemlja košarke, imati značajan broj svojih predstavnika.

Prije svega, tu je šampion države i ABA lige Crvena zvezda, koja se posle godinu dana pauze vraća u elitno društvo, i koja će sa dobro pojačanim timom imati ambicije da se što bolje predstavi košarkaškoj Evropi, i iz drugog plana napasti visoki plasman.

Milan Tomić se ove godine odlučio da sačuva nukleus tima iz prošle sezone (Lazić, Beron, Dobrić, Davidovac, Simanić, Čović, Odžo, Perperoglu, Faje i Nenadić) i da ga pojača provjerenim i iskusnim igračima kakvi su Gist, DŽenkins, Braun Derik i Braun Lorenco, uz povratnike Ognjena Kuzmića i Nikolu Јovanovića.

Pored ove osmorice igrača u "crveno-bijelom", Srbiju će od igrača u elitnom takmičenju predstavljati još i Kalinić i Štimac u Fenerbahčeu, Nedović u Armaniju iz Milana, Јović u Himkiju, Micić u Efesu, Lučić u Bajernu, Peno u Albi i Marinković u Valensiji.

Uz pomenute igrače, među kojima će dobar dio imati važne uloge u svojim timovima, i sa klupe će Srbi biti u fokusu.

Željko Obradović sa Fenerom koji je doveo DeKoloa i Vilijamsa "juriti" svoju desetu titulu prvaka, a Svetislav Pešić sa silno pojačanom Barselonom (Mirotić najzvučnije pojačanje) svakako predstavlja ozbiljnog kandidata i jednog od favorita za osvajanje trofeja.

Bez dileme, očekuje nas i duga i uzbudiljva sezona.

Parovi prvog kola:

četvrtak:

Himki - Makabi 19.00
Panatinaikos - Crvena zvezda 20.00
Bajern - Armani 20.30
Real Madrid - Fenerbahče 21.00

petak:

Žalgiris - Baskonija 19.00
Efes - Barselona 19.30
Alba - Zenit 20.00
Asvel - Olimpijakos 20.45
Valensija - CSKA 21.00