latinica  ћирилица
03/10/2019 |  09:19 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Petković: Moguće da BiH nikada ne dobije vlast

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković upozorio je da se BiH nalazi u velikoj krizi iz koje ne vidi izlaz i istakao da nije isključena mogućnost intervencije međunarodne zajednice.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- To nekom izgleda kao sukob lidera SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, kao sukob Srba i Bošnjaka, za mene ovo izgleda kao ozbiljan problem za BiH iz koga ne vidim izlaz - rekao je Petković za "Euroblic".

On kaže da se prvi put pojavilo uslovljavanje za formiranje vlasti na nivou BiH, ovaj put od Bošnjaka prema Srbima, ali bi sljedeći to možda bilo od Srba prema Bošnjacima.

- To znači da postoji realna mogućnost da BiH nikad više u budućnosti neće imati vlast. Postavlja se pitanje koliko je uopšte potrebno postojanje BiH i da li će moći opstati na ovaj način bez eventualne međunarodne intervencije ili nekih novih pregrupisavanja unutar BiH? - upitao je Petković, koji je i potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

On smatra da ovaj put Srbi ne smiju trpjeti bilo kakve posljedice jer nisu krivi za neformiranje vlasti na nivou BiH.

- Nisu Srbi postavili bilo kakve uslove, to su uradili predsjedavajući Predsjednipštva BiH Željko Komšić i SDA koja ga podržava. Sigurno je da će Dodik koristiti poziciju srpskog člana Predsjedištva BiH, ali i to što ima dvotrećinsku podršku u Narodnoj skupštini Republike Srpske - rekao je Petković.