latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:31 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Cvijanović: Pravnički dani prilika za razmjenu mišljenja, iskustva i znanja (FOTO)

Činjenica da se "Oktobarski pravnički dani" održavaju 16. put jasno svjedoči o značaju i kvalitetu ovog događaja, kao i da je on prerastao u sada već tradicionalni susret najistaknutijih pravnih stručnjaka iz regiona kao prilika za razmjenu mišljenja, iskustva i znanja u oblasti pravnih nauka, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Banjaluka: Pravnički dani - Foto: SRNA
Banjaluka: Pravnički daniFoto: SRNA

- Broj istaknutih pravnih stručnjaka koji prisustvuju ovogodišnjem skupu, kao i činjenica da je tokom sesija predviđeno da se, u okviru opšte teme 'Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema', razmatra šest različitih pravnih oblasti, upućuju na to da će i ovogodišnji skup biti obilježen dinamičnom stručnom raspravom, te da će biti prilika za razmjenu iskustava, ali i sticanje novih znanja - istakla je Cvijanovićeva na otvaranju savjetovanja "Oktobarski pravnički dani".

Ona je naglasila da se značaj "Oktobarskih pravničkih dana" ogleda i u neposrednoj afirmaciji same pravne nauke i izrazila uvjerenje da zemlje regiona u tom kontekstu ne zaostaju za nominalno razvijenijim svijetom kojem, u pogledu uređenosti i standarda života u cjelini, svi teže.

Foto: SRNA

Govoreći iz perspektive predsjednika Republike Srpske, kao nekoga čija je, kako je rekla, jedna od ustavnih funkcija upravo da obezbjeđuje i manifestuje političko, pravno, ali i institucionalno jedinstvo Srpske, kao jedinstvenog i nedjeljivog pravnog entiteta, Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska zajednica temeljena na pravu, sa svim neophodnim ustavnim prerogativima koji sačinjavaju elemente njenog pravnog identiteta.

- U osnovi tog pravnog identiteta Republike Srpske jeste njen ustavni akt donesen još 28. februara 1992. godine, ali i Ustav BiH kao Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na osnovu ustavnog akta iz 1992. godine, koji je u naknadnim vremenima pretrpio određene izmjene, obezbijeđeno je pravno, političko i institucionalno funkcionasanje Republike Srpske kroz sve ove godine koje nisu bile ni malo lake, upravo suprotno - istakla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Podsjetivši da je Republika Srpska prošla mnogo izazova, da je bila izložena različitim pritiscima i nasrtajima, Cvijanovićeva je navela da su upravo to njeno pravno utemeljenje i izgrađenost predstavljali najsnažnije sredstvo njene odbrane, odbrane njenih institucija, nadležnosti i subjektiviteta.

- Bilo bi naivno vjerovati da su izazovi po Republiku Srpsku okončani, te je stoga i potreba za jačanjem pravnih instrumenata koji su joj na raspolaganju, kao i pravnih znanja uopšte, još izraženija. Kao predsjednik, mogu reći da sam ponosna što smo, u gotovo nemogućim okolnostima, uspjeli obezbijediti punu institucionalnu, političku i finansijsku stabilnost Republike Srpske - naglasila je Cvijanovićeva.

U obraćanju na 16. savjetovanju "Oktobarski pravnički dani", koji su počeli danas u Banjaluci, predsjednik Republike je navela da ne treba biti lažno skroman i zanemariti činjenicu da je Srpska danas jedina u potpunosti funkcionalna i samoodrživa cjelina u BiH.

Oni koji pokušavaju da ospore Republiku Srpsku i ključne elemente njenog identiteta, navela je Cvijanovićeva, treba da imaju na umu da je Srpska više nego sposobna i kapacitirana da se svim raspoloživim pravnim, ali i političkim sredstvima brani.

- Republiku Srpsku gradimo kao modernu zajednicu koja se temelji na pravu, kao demokratsko društvo u kojem će prava i slobode, individualnog ili kolektivnog karaktera, biti u potpunosti zaštićeni. Za sve mlade pravno-političke zajednice, a Republika Srpska to jeste, od prevashodnog značaja je izgradnja koherentnog pravnog sistema, ali i efikasnog, hijerarhijski ustrojenog pravnog poretka u kojem će definisana prava i obaveze biti isključivi okvir ponašanja i djelovanja kako institucija, tako i pravnih i fizičkih lica - istakla je predsjednik Republike.

Ona je dodala da izgradnja koherentnog pravnog sistema i efikasnog pravnog poretka nije jednostavan zadatak, uzimajući u obzir ne tako davne istorijske turbulencije na ovim prostorima i krah društveno-političkog sistema, s jedne strane, te prilično intenzivne, ali ne uvijek i najpreciznije definisane integracijske procese kojima su svi u regionu zahvaćeni, s druge strane.

Foto: SRNA

Cvijanovićeva je ocijenila da će stoga uloga pravne struke u ovom poduhvatu biti od presudnog značaja.

Ona je navela da kao predsjednik Republike pozdravlja svaku inicijativu, događaj i manifestaciju, koji imaju cilj afirmaciju pravne nauke, stručno usavršavanje mladih pravnika i, generalno, razvoj naučnih saznanja u pravnoj nauci.

- U to ime, želim da se zahvalim Udruženju pravnika, pravnim fakultetima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Advokatskoj i Notarskoj komori, Centru za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske, kao i svima ostalima koji su direktno i indirektno učestvovali u organizaciji ovog značajnog događaja - rekla je Cvijanovićeva, poželjevši svim učesnicima konstruktivan dijalog, te uspješan i srećan rad.

U Banjaluci je danas počelo 16. savjetovanje "Oktobarski pravnički dani" na kojem će biti izloženo 89 referata 111 istaknutih stručnjaka iz svih oblasti prava.

Organizatori savjetovanja su Udruženje pravnika Srpske i Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci, suorganizatori su Notarska komora Srpske, Advokatska komora Srpske, Centar za edukaciju sudija i tužilaca i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Generalni pokrovitelj skupa je Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo pravde, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Republike Srpske.