latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:43 | Autor: SRNA

Isplata dodatne novčane podrške porodicama

Јavni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske danas je, povodom Nedjelje djeteta, počeo isplatu novčane pomoći za četiri porodice u kojima su rođene trojke, za 182 djece pod starateljstvom i za 38 porodica sa troje ili više djece sa smetnjama u razvoju, rečeno je Srni u ovom fondu.
Јavni fond za dječiju zaštitu - Foto: RTRS
Јavni fond za dječiju zaštituFoto: RTRS

U Srpskoj su od prošlogodišnje Nedjelje djeteta do ovog mjeseca u dvije porodice u Zvorniku rođene trojke, kao i u porodicama u Milićima i Bratuncu, a planirano je da ove porodice posjete ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović i uruče im simbolične poklone i vaučere na iznos od po 2.100 KM.

Porodice sa rođenim trojkama ostvaruju u Fondu i pravo na opremu za novođenče od 750 KM i 1.800 KM na ime pronatalitetnih mjera.

Za djecu pod starateljstvom biće isplaćeno po 100 KM ili 18.200 KM za 182 djece u 141 porodici.

Po 100 KM biće isplaćeno i za 125 djece u 38 porodica sa troje ili više djece sa smetnjama u razvoju.

- Sve aktivnosti predviđene u Nedjelji djeteta od 7. do 13. oktobra imaju za cilj podsticanje i organizovanje raznovrsnih kulturno-obrazovnih i rekreativnih manifestacija posvećenih djeci, te generalno unapređenju razvoja dječije zaštite - ističu u Fondu.

Aktivnosti će biti realizovane širom Republike Srpske i obuhvatiće manifestacije koje za cilj imaju promociju i unapređenje obrazovanja, inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja, te zdravlja i prava djeteta, a naročito edukacije djece i roditelja o položaju djece iz ranjivih grupacija.