latinica  ћирилица
03/10/2019 |  12:14 ⇒ 12:35 | Autor: sputniknews.com

Dačić: Sada možemo da računamo na Rusiju, da je Putin vladao 1999. ne bi nas bombardovali

Da je Rusija devedesetih godina bila snažnija i da je Vladimir Putin bio predsjednik, ne bi ni došlo do agresije na SR Јugoslaviju, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, otvarajući konferenciju "Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promena", koja se održava danas u Beogradu.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Takav je bio geopolitički odnos snaga u svijetu u to vrijeme i praktično nije postojao neko da se protivi agresiji, rekao je Dačić.

- Ne kažem da Srbija treba od Rusije sada da traži zaštitu. Naša zemlja mora samostalno da gradi svoju bezbjednost. Međutim, dobro je kad možemo da računamo na nekoga kao što je Rusija - istakao je on.

U osvrtu na dugogodišnje i tradicionalno dobro prijateljstvo dveju zemalja, Dačić je rekao i da su bilateralni odnosi Rusije i Srbije danas na istorijskom maksimumu, da Rusija u velikoj mjeri pomaže Srbiji, pogotovu kada je riječ o rješavanju kosovskog problema na miran i diplomatski način.

Ministar je podsetio da su Rusija i Srbija prošle godine proslavile 180 godina diplomatskih odnosa i ukazao na činjenicu da je Rusija Srbiji kroz istoriju u više navrata pomogla da uspostavi svoju državnost.

Kako je objasnio, Rusija je u velikoj meri pomogla Srbiji tokom dve velike seobe srpskog naroda u 17. i 18. vijeku, otvorivši svoja vrata našem narodu, čiji su pojedinci u ruskoj istoriji ostavili duboke pečate.

Kasnije je, tokom istorije, Rusija u ogromnoj mjeri pomogla Srbiji u procesu oslobođenja od turske vlasti u 19. vijeku — tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka, ali i kasnije, materijalnim sredstvima, tokom oslobodilačkih ratova.

Tokom svjetskih ratova, kako je naveo, srpsko-rusko prijateljstvo dobija novi oblik, a veliku ulogu odigrao je car Nikolaj Romanov tokom Prvog svjetskog rata i spasavanja srpskih vojnika koji su bežali preko Albanije.

Upravo je car Nikolaj od saveznika tražio da se srpska vojska prebaci do Grčke, na ostrvo Krf, i to preteći da će zaključiti separatni mir sa neprijateljem u slučaju da se to ne dogodi.

Sa druge strane, tokom Drugog svetskog rata, Srbija duguje veliku zahvalnost ruskoj vojsci, koja je značajno pomogla srpskom narodu da se odbrani od fašističkog agresora.

Dačić je istakao da je i Srbija puno pomogla Rusiji i ruskom narodu, a posebno nakon Oktobarske revolucije, prihvativši na desetine hiljada ruskih emigranata, koji su potom u značajnoj mjeri doprinijeli razvoju srpske privrede, nauke i kulture.

Ukazao je i na to da živimo u periodu pokušaja revidiranja istorije, koji više nisu motivisani ideološkim razlozima, budući da je Rusija danas demokratska zemlja, već strateškim.