latinica  ћирилица
03/10/2019 |  12:50 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Dodik: Komšić ne poštuje institucije BiH, a poziva Lavrova da to čini

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je smiješno i neozbiljno da jedan član Predsjedništva BiH poziva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da poštuje stav institucija BiH, a da ih pri tom sam ne poštuje.
Milorad Dodik  (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Milorad Dodik (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- /Hrvatski član Predsjedništva BiH/ Željko Komšić uporno negira činjenicu da se Republika Srpska jasno opredijelila za politiku vojne neutralnosti i da, koliko mi je poznato, nema partije iz Srpske koja tu činjenicu ne poštuje - naglasio je Dodik.

On je upitao zašto se, ako je u BiH sve završeno u vezi sa pitanjem NATO integracija, još o tome priča i zašto se od Srba traži potpis na Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO.

- Ako Bošnjaci mogu da nastave sa NATO integracijama bez Srba i Republike Srpske, zašto to ne učine? Ako u stav BiH ne može biti ugrađen i stav Republike Srpske, neka javno kažu - rekao je Dodik.

On je istakao da je Ruska Federacija veoma dosljedna u svojoj politici prema BiH, baziranoj na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To bi i Komšić i ostali trebalo da poštuju. Nije stav Republike Srpske u vezi sa NATO integracijama stav Ruske Federacije, to je stav Srpske, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta - kaže Dodik.

Reagujući na izjavu Lavrova da SAD i jedan broj država Zapadne Evrope vode politiku uvlačenja BiH u NATO, Komšić je pozvao šefa ruske diplomatije da poštuje odluke institucija BiH, te dodao da je "jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena da BiH želi biti članica NATO-a".