latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:31 | Autor: Agencije

Putin napao Gretu: Objasni zemljama u razvoju zašto treba da nastave živjeti u siromaštvu

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je u srijedu na energetskom forumu u Moskvi mladu klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg, nazvavši je “loše informisanom tinejdžerkom koju odrasli iskorišćavaju“.
Putin i Greta - Foto: ilustracija
Putin i GretaFoto: ilustracija

Putin je izjavio da bi 16-godišnjakinja tokom svoje kampanje za smanjenje upotrebe fosilnih goriva trebalo da “zemljama u razvoju objasni zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu“.

– Žalosno je što Gretu koriste neke grupe kako bi postigle sopstvene ciljeve – rekao je Putin, koji nije imenovao grupe o kojima je pričao.

– Možda ću vas razočarati, ali ne dijelim široko oduševljenje Gretinim govorom. Niko nije Greti objasnio da je moderan svijet kompleksan i različit. Ljudi u Africi ili brojne azijske zemlje žele da žive na istom nivou kao što se živi u Švedskoj. Sad neka objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu i da ne budu poput Švedske – rekao je ruski predsjednik na energetskom forumu.

Putin je istakao i da mladim ljudima koji se bave pitanjima zaštite okoline treba dati podršku, ali da treba osuditi kada neko iskorišćava djecu ili tinejdžere za sopstvene interese.

– Siguran sam da je Greta ljubazna i vrlo iskrena djevojka. Ali, odrasli moraju učiniti sve da ne dovode djecu i tinejdžere u ekstremne situacije – rekao je Putin.

Podsjetimo, Šveđanka je sa 16 godina postala glas miliona zabrinutih mladih osoba koje razvrstavaju svoje smeće, čiste plaže, okreću leđa mesu i avionima i glasaju za zelene.

Njen govor, već nazvan “Kako se usuđujete?“, slušali su brojni političari na nedavnom klimatskom samitu Ujedinjenih nacija.

– Svojim praznim riječima ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo – rekla je tada Greda, vidljivo ljutita i na ivici suza.