latinica  ћирилица
03/10/2019 |  16:36 | Autor: RTS

Višegradska grupa podržala Srbiju na putu ka EU

Višegradska grupa je na Samitu u Pragu, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jednoglasno podržala Srbiju, kako je rekao domaćin skupa, češki predsjednik Miloš Zeman, "u svakom mogućem smislu". Na zajedničkoj konferenciji za štampu podršku Srbiji iznijeli su šefovi Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Samitu je prisustvovao i predsjednik Slovenije Borut Pahor.
Višegradska grupa je na Samitu u Pragu (Foto: Predsjedništvo/ Dimitrije Gol) -
Višegradska grupa je na Samitu u Pragu (Foto: Predsjedništvo/ Dimitrije Gol)

Predsjednik Češke, zemlje domaćina, istakao je da sve članice tog saveza podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

- Drago mi je što mogu da vas obavijestim da svi predsjednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć - rekao je Zeman je na konferenciji za štampu.

Miloš Zeman je izjavio da su se tokom sastanaka bavili kvotama za migrante, internetom, kao i  i problematikom obnovljivih izvora energije.

Predsjednik Mađarske, Јanoš Ader, naveo je da je razmatrano i pitanje EU i novi ciklusi u Uniji. 

- Sistem poljoprivrednih subvenicija ostaje nepromijenjen. Znamo dobro da fondovi i subvencije za farmere imaju svoju funkciju, a to je da osiguraju novim članovima da stignu starije zemlje članice. Napredovali smo, ali možemo da koristimo ove fondove za infrastrukturu, modernizaciju i druge stvari. To nije u interesu samo tih zemalja, već cijele EU - naveo je Ader.

Druga tema je, navodi, integracija balkanskih zemalja u EU i prijem Srbije što je prije moguće u Uniju.

- Sve zemlje ovdje - pet zemalja članica su za ulazak Srbije. To je novost, o tome smo pričali. Naša pozicija ostaje nepromijenjena. Želim da kažem da što se tiče stabilnosti Balkana, to nije samo u interesu Srbije, već u interesu cijele Unije - istakao je predsjednik Mađarske.

Nakon oficijelnog dijela sastanka, domaćin, predsjednik Češke Miloš Zeman organizovao je i neformalno druženje i svečani ručak.

Poslije zajedničke konferencije za novinare predsjednici su se uputili do predsjedničkog vidikovca, u lovištu Lani.
Prema njegovim riječima, zadatak nove Evropske komisije biće da zemlje članice ispune svoje obaveze.

- Ako Srbija ispunjava sve uslove, treba da zaboravimo gubitak povjerenja u prošlosti, a EU bi trebalo da se proširi - dodao je Ader.

Predsjednik Poljske Andžej Duda takođe je istakao da su predstavnici članica Višegradske grupe na sastanku jasno prenijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će podržati Srbiju na putu ka EU.

Duda je rekao da vrata EU treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali da mora da bude jasnih kriterikuma, rokova i uslova, jer bez njih ne može da bude povjerenja.

- Taj proces je i inače težak. Naše zemlje imaju ta iskustva, mi smo ušli u EU prije 15 godina i znamo izazove sa kojima su suočene te zemlje i ta društva, koja moraju da prihvate. To je istakao i predsjednik Srbije - rekao je Duda.

On je rekao da su na sastanku jasno prenijeli predsjedniku Vučiću da će ga podržati na putu u EU.

Duda je rekao i da je ključno da EU pokaže da je spremna da primi nove članice i istakao da sve zemlje moraju da imaju korist od politike otvorenih vrata.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova potvrdila je podršku svoje zemlje Srbiji na putu evrointegracija.

Podsjetila je na iskustva Slovačke, rekavši da je proces transformacije bio koristan a da je poslije ispunjenja svih kriterijuma Slovačka danas visoko integrisana zemlja.

- I danas zahtijevamo više integracije. Članstvo u EU nam donosi koristi, ljudi to cijene, pokazuju naša ispitivanja. Imamo u Slovačkoj veliku podršku EU - rekla je Čaputova.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je nakon sastanka Višegradske grupe u dvorcu Lani da podržava geopolitički prioritet aktuelnog samita, to jest podrška proširenju EU na Zapadni Balkan.

Pahor je naglasio da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer to vodi ka smanjenju bezbjednosnih rizika.

Ukazao je da rizici po bezbednost EU rastu ako Zapadni Balkan ne bude integrisan, ili to bude odlagano.

Istakao je da je podrška V4 i Slovenije, i to ne samo za Srbiju, već cijeli region, veoma važna.

- Naša obaveza kao članicama je da EU objasnimo da potrebu proširenja. Razumijem što neki smatraju da treba prvo da se EU konsoliduje iznutra, ali predlažem da ne zaboravljamo na proširenje tokom sprovođenaj reformi unutar Unije, posebno na Zapadni Balkan. Za EU bi mogle biti loše posljedice ako se zaboravi na proširenje - poručio je Pahor.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je "poguraju" na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu, koji će da se bore za nju.

- Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u Višegradsku grupu i uspjehe koje ste postigli - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji po završetku Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, u Pragu.

Vučić je istakao da je Srbija lojalni prijatelj i da će moći da doprinese i razvoju EU i razvoju bilateralnih odnosa zemalja koje prisustvuju sastanku.