latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:13 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Banjaluka: Otvoreni 16. Oktobarski pravnički dani (FOTO)

U organizaciji Pravnog fakulteta i Udruženja pravnika Republike Srpske, u Banjaluci su otvoreni 16. Oktobarski pravnički dani. Tokom dva dana, planirano je izlaganje 89 referata 111 autora.

Nije lako, navode pravnici, baviti se ovom materijom, ni u mogo jednostavnijim pravnim sistemima od onoga koji definiše Bosnu i Hercegovionu i Republiku Srpsku.

- Naš pravni život bremenit je problemima i drame. U okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je Bih potpisala pokušavamo da izvršimo harmonizaciju prava, ide sporo jer zajedničke institucije ne funkcionišu - kaže Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Banjaluka: Pravnički dani (Foto: RTRS)

Rajko Kuzmanović, predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske istakao je da je već danas konstatovano da i Republika Srpska teško provodi neka pravna sredstva i putanje, zbog toga što se u BiH i Srpskoj susrećemo sa pet pravnih sistema koji su minuli.

Zbog velikog broja stručnjaka, ali i činjenice da se zaključci i preporuke s ovog skupa često primjenjuju u izradi zakona, Oktobarski pravnički dani jedan su od najznačajnijih regionalnih događaja ove vrste.

- Svaki ambijent koji je poput našeg nosi dodatne izazove i za pravnu struku i nauku, u praksi, i za rad institucija i društva - istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Sve što u dva dana bude predstavljeno u vidu referata, biće objavljeno u zborniku radova.