latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:20 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Burno u prijedorskoj Skupštini

Burno zasjedanje gradske Skupštine u Prijedoru. Nakon poslijepodnevne pauze, u nastavku zasjedanja, koje je u toku, odbornici raspravljaju o razrješenju dužnosti DNS–ove direktorke u Domu zdravlja i Vrtiću "Radost". Odbornici nisu usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta grada, za prvih šest mjeseci ove godine.
Prijedor: Skupština grada - Foto: RTRS
Prijedor: Skupština gradaFoto: RTRS

U Izvještaju je bilo dosta nejasnih i nerazrađenih stavki što su, između ostalog, bili razlozi za njegovo neusvajanje.

- Smatrali smo da je neophodno da znamo zašto i na koji način se trošio novac, a to nije bilo u izvještaju i samim tim nismo mogli da prihvatimo takav izvještaj - navodi Dalibor Pavlović, predsjednik Kluba SNSD-a.

Biljana Malbašić, načelnica odjeljenja za finansije tvrdi da je ova odluka donesena prije zasjedanja Skupštine.

Pravdajući Izvještaj, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković tvrdi da za prvih šest mjeseci Grad posluje u suficitu od oko 189.000 KM. Sve je, kaže Đaković, izmireno prema korisnicima budžeta i u skladu sa izglasanim odborničkim amandmanima.

- Iz mog ugla često se donose čisto političke ocjene, a ne samo objektivne ocjene u odnosu na sve što se u gradu dešava i radi - navodi Đaković.

Odbornička rasprava počela je još na aktuelnom času gdje je većina zamjerila gradonačelniku što, kako kažu, već treći put odbija da Skupštini dostavi informaciju o utrošku sredstava za sanaciju štete od poplava 2014-2018, kao i izvještaj o realizaciji javnih nabavki za prošlu i prvih šest mjeseci ove godine, što ga je, tvrde odbornici, Skupština i obavezala.

- Odbijanje gradonačelnika da podnese ove izvještaje i da izvršava zaključke koje je donijela Skupština, a ima ih mnogo, i da ne izvršava amadmane ni budžet onako kako je to Skupština usvojila biće predmet rasprave - kaže Mirsad Duratović, odbornik DF-a.

Odbornici su izglasali neophodnu kontrolu utroška sredstava u rekonstrukciji Osnovne škole "Dositej Obradović" u Rasavcima ,koja je prema mišljenju odborničke većine, trebalo da bude završena sa početkom ove školske godine.